Nagyvilág

Sarkozy nem bővítené a zsidó telepeket

A zsidó telepek bővítésének befagyasztására szólította fel Nicolas Sarkozy francia elnök az izraeli vezetőket egy palesztin lapnak adott nyilatkozatában.

“A telepek bővítése a (palesztin-izraeli) béke fő akadálya” – idézte hétfői számában az al-Kudsz című napilap a francia elnök szavait.

Sarkozy hangsúlyozta, hogy (az Izrael által 1967 júniusában megszállt, majd később annektált) Kelet-Jeruzsálemre is vonatkozik felhívása. Álláspontja szerint Jeruzsálemnek az a “hivatása, hogy két állam fővárosa legyen”.

Az izraeli-palesztin megbékélés útiterv néven emlegetett nemzetközi terve és az egyesült államokbeli Annapolisban kötött tavalyi egyezség egyaránt előírja az új telepek építésének, illetve a meglévők bővítésének teljes befagyasztását – mutatott rá a vasárnap óta hivatalos látogatáson Izraelben tartózkodó francia államfő, hozzátéve, hogy ez vonatkozik e telepek “természetes növekedésére” is.

Sarkozy és Peresz egyetértettek

Sarkozy bírálta, hibának nevezte a kelet-jeruzsálemi zsidó lakótelepek bővítését Simon Peresz izraeli államfő előtt is. “Izrael állam biztonságának legjobb, sőt egyetlen garanciája egy független, demokratikus palesztin állam létrejötte lenne” – mondta vasárnap Jeruzsálemben az izraeli elnöknek. E szavait az Ynet izraeli internetes újság közölte.

Peresz azt felelte Sarkozy szavaira, hogy nincs különbség az ő véleménye és a francia elnöké között a palesztin állam és a zsidó telepek kérdésében. Mindazonáltal emlékeztetett arra, hogy Izrael felszámolta a gázai övezeti zsidó telepeket, de ez – mondta – olyan sajnálatos következménnyel járt, hogy a Hamász (iszlamista palesztin szervezet) fegyveresei most rakétákkal lőnek az övezetből izraeli civileket.

Irán ügyében hajthatatlan Franciaország

Szóba jött Sarkozy és Peresz találkozóján az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi vita is. A francia államfő súlyosnak nevezte az ezzel összefüggő válságot, és biztosította izraeli tárgyalópartnerét, hogy Izrael számíthat az ügyben Franciaország támogatására. (Nyugati államok és Izrael azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver megszerzésére törekszik, de Teherán tagadja ezt. Beállítása szerint az iráni nukleáris program kizárólag békés, polgári célokat szolgál.)

Sarkozy hétfőn felkeresi Jeruzsálemben a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyet, kedden pedig ellátogat a ciszjordániai Betlehembe, ahol találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik