Nagyvilág

Kidobják az unióból a cseheket és az íreket?

Írországot és Csehországot "kidobhatják" az EU-ból a lisszaboni reformszerződés ratifikálásának elmaradása esetén - írja a Financial Times elemzésében.

A londoni gazdasági napilap kommentárrovatában megjelent szerkesztőségi írás szerint, ha Írország nem tart újabb népszavazást a szerződésről, könnyen előfordulhat, hogy megkísérlik eltávolítani az unióból.

Mindazonáltal a második népszavazás esetén sem lehet bizonyosra venni az igenek győzelmét, akkor sem, ha az ír kormánynak sikerül további módosításokat kieszközölnie. Így egy újabb referendum megtartása ugyanolyan kockázatos lenne, mint meg nem tartása – vélekedett a Financial Times szemleírója.

Bosszúból kipottyanhatnak

Mindenesetre néhány hét alatt zéróról egyértelmű lehetőséggé erősödött annak az esélye, hogy Írország az EU-n kívül találja magát, és ugyanez érvényes a lisszaboni szerződés ratifikációjának másik lehetséges elutasítójára, Csehországra is – áll a cikkben.

A Financial Times szerint az uniós jogszabályok alapján van lehetőség valamely tagország távozásának elérésére, ha ehhez megvan a politikai akarat is.

A tekintélyes londoni napilap szemleírója szerint a legutóbbi rendkívüli eseménysorozat legmegdöbbentőbb eleme az, hogy az általános ír felfogás szerint “nem lenne olyan nagy ügy” a szakítás az EU-val.

Megsínylené az ír gazdaság

Ha azonban Írország elhagyná az Európai Uniót, és az egységes európai piac társult tagja lenne, jó eséllyel kevesebb külföldi beruházást vonzana, mint most. Dublin pénzügyi központját off-shore adóparadicsomként bélyegeznék meg, úgy kezelnék, mint Liechtensteint, és az EU még nagyobb nyomást gyakorolna Írországra, a társasági adó felemelésére.

Ráadásul Írország az euróövezetnek sem lenne többé a tagja, és nem lenne beleszólása az eurójegybank kormányzótanácsának döntéseibe.

Használhatná ugyan az eurót, ahogy Panama is használja a dollárt, de azért ez kissé szomorú ügy lenne – áll a Financial Times hétfői elemzésében.

Az írás szerint a lisszaboni szerződés ír elvetése enyhén szólva is igen kockázatos; olyan “erősen féloldalas hazárdjáték”, amely a legjobb körülmények között sem kínál semmiféle érdemi előnyt. A “nem” szavazat Európa legfigyelemreméltóbb gazdasági csodáját teszi kockára, és a kilátások nem jók – írta a londoni gazdasági napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik