Nagyvilág

Szerb háborús bűnöst adtak ki Hágának

A szerb hatóságok kiadták a Nemzetközi Törvényszéknek a boszniai szerb rendőrség korábbi parancsnokát, a háborús bűnökkel vádolt Stojan Zupljanint.

Az 56 éves volt rendőrparancsnokot szombaton reggel rakták fel egy Belgrádból Amszterdamba induló különrepülőgépre. Egy nappal korábban egy belgrádi bíróság elutasította a vádlott fellebbezését a kiadatás ellen. Zupljanint azzal vádolja a Nemzetközi Törvényszék ügyésze, hogy rendőrparancsnokként részt vett a boszniai háború (1992-95) idején létesített büntetőtáborok megszervezésében. E táborokban bosnyák és horvát polgári foglyok ezreit kínozták és gyilkolták meg. Egy másik vádpont etnikai tisztogatással, nem szerb lakosok tízezreinek lakóhelyükről való elűzésével gyanúsítja a volt rendőrfőnököt.

Zupljanin a 43. elfogott személy a hágai törvényszék által körözött 46 szerb háborús bűnös közül. A szerb rendőrség június 11-én vette őrizetbe a Belgrádhoz közeli Pancevóban (Pancsován). Rajta kívül már csak Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök, Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető és Goran Hadzic, a horvátországi szerbek korábbi vezetője van szökésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik