Nagyvilág

Lemond a szlovák pénzügyminiszter

Ján Pociatek szlovák pénzügyminiszter benyújtotta lemondását azt követően, hogy részt vett az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a J&T Monacóban horgonyozó luxusyachtján rendezett összejövetelen májusban, s beárnyékolta a gyanú, hogy olyan információkat szivárogtattak ki a szlovák korona várható árfolyam-változásáról, melynek birtokában a J&T és más befektető társaságok könnyűszerrel jutottak több száz milliós haszonhoz.

Fico a pénzügyminiszterét szerdán még csak megdorgálta, csütörtökön pedig már megfenyegette a könnyelmű vendégeskedés miatt. Pénteken a szlovák ellenzéki pártok bejelentették, hogy indítványozni fogják Pociatek leváltását.

Ezt követően a pénzügyminiszter maga közölte egy nyilatkozatban, hogy noha semmilyen információt nem szivárogtatott ki, de a könnyelmű yachtvizit jelentőségének tulajdonított eltúlzott híresztelésekkel sem a kormánynak, sem a Fico nevével fémjelzett vezető kormányerő, a Smer-SD hírnevének nem akar ártani, ezért: ha a miniszterelnök hazatér külföldi útjáról, felajánlja neki a lemondását.

Lubomír Vázny közlekedési miniszter, Robert Fico szerdai előrejelzésének megfelelően, pénteken menesztette a száz százalékos állami tulajdonban levő pozsonyi repülőtér igazgatóját Karol Biermannt, amiért a pénzügyminiszterrel együtt ő is részt vett a yachtviziten és feltételezhetően bizalmas információkat szolgáltatott ki.

Fico a pénzügyminiszter lemondásának úgy veheti elejét, hogy ha Pociatek komolyan is bejelenti a szándékát és ezt a kormányfő elfogadja. Ha így alakul, Robert Fico két éve kormányzó kabinetjében ez lenne a negyedik minisztercsere, amelyre azonban – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – csak Fico egyetértésével kerülhet sor. Kormánya megalakulása óta Fico többször kijelentette: a korrupció, vagy más hasonló gyanú esetén bármelyik miniszterét azonnal meneszteni fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik