Külföld

Az EU végleg eltörli a Kuba elleni szankciókat

admin
admin

2008. 06. 20. 20:47

Az Európai Unió külügyminiszterei a Kuba elleni szankciók végleges eltörléséről döntöttek - jelentette be az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa, Benita Ferrero-Waldner.

Az EU 2003-ban, kubai ellenzékiek tömeges őrizetbe vétele után vezette be a szankciókat, közöttük a magas szintű látogatások korlátozását. A szankciókat 2005-ben már felfüggesztették. A végleges eltörlés célja, hogy további reformokra bátorítsa Raúl Castro kubai elnököt.

A szankciók feloldásával párhuzamosan arra sürgetik Havannát: helyezze szabadlábra a bebörtönzötteket, és fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartására. Kiemelten fontosnak tartja az EU azt is, hogy biztosítsák a humanitárius szervezetek dolgozóinak bejutását a kubai börtönökbe.

Az EU-miniszterek hangoztatták azt is, nincs szó arról, hogy az unió enyhítene az emberi jogokkal kapcsolatos elvárásain Havannával szemben, a határozat célja elsősorban annak jelzése, hogy az unió javuló kapcsolatokra törekszik. A külügyminiszteri döntés napokon belül életbe lép. Annak részeként azonban egy év múlva felülvizsgálják a helyzetet, és szükség esetén ismét bevezetnek büntetőintézkedéseket.

Reagálásában Havanna “jó irányba tett lépést” emlegetett, a kubai ellenzékiek és pártfogóik körében viszont jórészt bírálatot váltott ki az EU döntése. “Időbe telik, amíg értékeljük az ügyet, megismerjük a hivatalos döntéseket, s a megfelelő időben, hivatalos úton válaszolni fogunk” – mondta Felipe Pérez Roque kubai külügyminiszter. Megjegyezte ugyanakkor, hogy “Kuba álláspontja mindig is nagyon szilárd volt, az, hogy az európai hiba kijavítása nélkül lehetetlen a tárgyalás”, mert “Kuba nem tárgyal nyomás alatt”.

A belső ellenzék csalódott, és elárultnak érzi magát. Egyik szóvivőjük, Vladimiro Roca emlékeztetett, hogy a büntető intézkedések bevezetésének oka – a 75 ellenzéki bebörtönzése – nem változott. “Sajnos, ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint ötven éve: Fidel Castrónak sikerül úgy megvezetni a világot, ahogy csak akarja” – mondta Miriam Leiva, az Asszonyok Fehérben csoport alapítója. Leiva felemlegette a spanyol kormány felelősségét is, mivel Madrid volt a szankciók eltörlésének fő kezdeményezője.

A 75 elítélt egyike, Oscar Espinosa Chepe attól tart, hogy a döntés a kubai rendszer keményvonalasait erősíti, akik szerint a hajthatatlanság kifizetődő, és most arra hivatkozhatnak, hogy eredményes volt. Egy másik, Martha Beatriz Roque ugyancsak úgy véli, hogy a döntést Havanna győzelemként könyveli el, és emiatt keményebb idők jönnek.
Az Arco Progresista ellenzéki csoport viszont úgy véli, hogy a szankciók eltörlése szinkronban van a jelenlegi kubai körülményekkel, s a változások tendenciáját csak a kívülről indított párbeszéddel lehet segíteni.

A floridai emigráns csoportok közül a Kubai Liberális Unió (ULC) vezetője, Carlos Alberto Montaner elfogadhatónak nevezte a kompromisszumot abból a szempontból, hogy mozgásteret teremt a kubai demokratikus ellenzék számára. A Kubai Demokratikus Vezetés (DDC) titkára, Orlando Gutiérrez szerint a döntés “rövid távon a kubai kormány győzelmének tűnik, hosszú távon a rendszer vereségéhez vezet, mert az EU törvényes politikai szereplőként ismerte el a demokratikus ellenzéket”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.