Nagyvilág

Új helyet találtak a NATO-rakétáknak

Ahogy Washington lengyelekkel folytatott tárgyalásai az országba telepítendő rakéteaelhárító rendszerről egyre reménytelenebbé válnak, az Egyesült Államok Litvániát, a volt Szovjetunió tagállamát szemelte ki a rakételhárító támaszpont alternatív helyszíneként.

Az Egyesült Államok döntése, melynek értelmében Litvániával is felveszik a kapcsolatot a NATO által a kelet-európai térségbe telepítendő védelmi rendszer helyszínével kapcsolatban, komoly aggodalmakat váltott ki Moszkvában – írja a The New York Times című amerikai napilap.

Oroszország már korábban jelezte, hogy kész lépéseket tenni abban az esetben, ha az Egyesült Államok Lengyelországba rakétaelhárító rendszert telepít, Csehországba pedig radart. Jouzas Olekas, litván védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy egyelőre
várják, hogy az Egyesült Államok milyen ajánlattal áll elő számukra.

Varsó: kemény feltételek

Számos európai ország van, amely alkalmas lenne rá, hogy helyet adjon a NATO rakétaelhárító rendszerének, Litvánia csak egy ezek közül – hangsúlyozta Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője.

Márciusban Lengyelország jobbközép kormánya átadta az Egyesült Államoknak azt a rövid, de annál költségesebb védelmi beruházásokról szóló listát, melyet a tíz darab rakétaelhárító telepítéséért kérnek Washingtontól. Varsó szerint ha beengedik az országba a rakétapajzsot, akkor az ország légvédelmi rendszerét modernizálni kell, hogy biztosítva legyenek az Oroszországból jövő esetleges támadásoktól.

Moszkva haragja

NATO-szakemberek szerint a lengyel légtér védelme több milliárd dollárt emésztene fel. Az Egyesült Államok elutasította Varsó kérését, és szakértők szerint a Bush-adminisztráció alatt már nem is várható megállapodás a felek között.

Moszkva többször rosszallását fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a NATO hajlandó lenne felvenni Ukrajnát tagjai közé. A NATO képviselői ráadásul a héten Kijevbe látogattak, hogy meggyőződjenek azokról az előkészületekről, melyeket a volt szovjet tagállam a NATO-csatlakozás érdekében kezdett. Oroszország világossá tette, hogy ha Ukrajna belép a katonai szervezetbe, akkor azonnali hatállyal vízumkötelezettséget vezet be vele szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik