Nagyvilág

Rövid lehet a tűzszünet a Gázai övezetben

A Gázai övezetben csütörtök reggel életbe lépett tűzszünet tartósságával kapcsolatban mind a Hamász iszlamista szervezet, mind Izrael borúlátó.

Az egyiptomi közvetítéssel létrejött fegyvernyugvás közép-európai idő szerint 5 órakor lépett életbe. A “nyugalom” törékeny, és feltehetően rövid életű lesz – mondta Ehud Olmert izraeli kormányfő Tel-Aviv közelében mondott beszédében, hivatalos megállapodás híján a fegyverszünet helyett kevésbé pontos kifejezést használva.

A Hamász és más terrorista szervezetek nem változtattak irányvonalukon és nem lettek békepártiak – jegyezte meg szerdán a kormányfő, ismételten kilátásba helyezve egy gázai övezeti behatolást, ha a tűzszünet összeomlik.

A Hamász, amely tavaly júniusban vette át erővel az ellenőrzést a Gázai övezet felett a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahtól, az ellenségeskedések felfüggesztésétől az izraeli blokád enyhülését várja.

A tűzszünetet megelőzően csütörtök hajnalban izraeli rakéta megölt egy palesztin fegyverest egy másikat pedig megsebesített Gáza városától délre – közölték orvosok. Izrael déli részére tucatnyi rövid hatótávolságú palesztin rakéta és aknagránát hullott, amelyek nem okoztak komolyabb károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik