Nagyvilág

Írországról tárgyal az unió

Brüsszelben megkezdődött az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása, amelynek középpontjában az ír népszavazás utáni helyzet áll.

Írország egy héttel ezelőtt népszavazáson elvetette az EU intézményi és döntéshozatali rendszerét megreformáló, a tagországok megnövekedett számához igazító lisszaboni szerződést. Mivel a szerződés csak akkor léphet életbe, ha azt minden tagország megerősíti, az ír nem következtében bizonytalanná vált az unió reformjának jövője.

Az írek őszig időt kértek és kaptak ahhoz, hogy megoldási javaslattal álljanak elő, így a mostani EU-csúcsnak nem lehet célja a probléma megoldása, de mindenképpen megtárgyalják, hogy milyen lehetőségeket látnak. Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviseli a csúcstalálkozón.

A tervek szerint a tagállamok vezetői nyilatkozatot adnak ki a magas olaj- és élelmiszerárakkal kapcsolatban, megerősítik a klímaváltozás elleni, az energiatakarékosságot növelő, az energiaellátás biztonságát fokozó program céljait. Döntenek arról, hogy minőségi lépést tesznek a földközi-tengeri államokkal fenntartott kapcsolatok elmélyítése felé, de párhuzamosan erősítik az unió keleti szomszédjaihoz fűződő viszonyt is. Áttekintik a Nyugat-Balkán, köztük a jugoszláv utódállamok uniós integrációjának ügyeit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik