Nagyvilág

Offenzívát indítottak a tálibok ellen

Az afgán hadsereg támadást indított szerdán Kandahár városánál azon tálib harcosok ellen, akik megszálltak ott több falut.

Mark Laity NATO-szóvivő elmondta, hogy az afgán katonák kanadai katonákkal együtt bevonultak a térségbe, és máris kisebb harci cselekmények alakultak ki a tálibokkal. A szóvivő szerint légi csapást nem mértek az ellenségre, miután semmi jel nem mutat arra, hogy a tálib fegyveresek nagyobb összevonást hajtottak volna végre.

A támadás hírét a kabuli védelmi minisztérium is megerősítette. A tálib erők számát mintegy 3-400-ra tették. Az afgán hatóságok az offenzíva megindulása előtt éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el Kandahár tartományban, miközben több ezer katonát vontak össze szárazföldi és légi úton abban a körzetben, ahol tálib egységeket észleltek.

Az iszlamista erők azt állították, hogy Kandahár várostól 20 kilométerre, Argandáb körzetében több olyan falut foglaltak el, ahonnan a harcok kiújulásától tartó lakosok elmenekültek. Kandahár tartomány, a tálib mozgalom bölcsője, a mai napig az iszlám szélsőséges fegyveresek egyik bástyájának számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik