Nagyvilág

Törvénymódosítással mentik meg Berlusconit

Silvio Berlusconi olasz kormányfőt támogató honatyák "kormányfőmentő" módosító indítványt nyújtottak be hétfőn este a bűnözés elleni törvénytervezethez, amely révén Berlusconi elkerülhetné, hogy a bíróság bűnösnek találja pénzügyi visszaélés bűntettében.

A Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) pártszövetség két szenátora az utolsó pillanatban nyújtott be módosítási indítványt, amelynek értelmében egy évre felfüggesztenék a 2002 előtt elkövetett valamennyi bűncselekmény ügyében folyó tárgyalást, kivéve a maffiabűnöket, a munkahelyi baleseteket és a 10 évvel büntethető bűncselekményeket.

A honatyák a módosító indítványt azzal indokolták, hogy így a bíróságok a súlyosabb bűncselekményekre összpontosíthatnának.

Berlusconit is megvádolták

Berlusconi és több vádlott-társa ellen 2006-ban indítottak eljárást vesztegetés gyanújával, a tizenhárom személyt pénzügyi csalással, mérleghamisítással, pénzmosással és szociális javakkal való visszaéléssel gyanúsítják.

A gyanú szerint Berlusconi médiabirodalma, a Mediaset az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának a megvásárlásakor a vételi árnál magasabb kiadási költségekről tett nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett be, mint amennyire kötelezett lett volna.

Vesztegetéssel is gyanúsítják

Az ügy egyik kulcsfigurája David Mills brit ügyvéd, aki Tony Blair kormányfő egyik bizalmasának, Tessa Jowell kulturális miniszternek a volt férje. A kormányfőt azzal is gyanúsítják, hogy 600 ezer dollár kenőpénzt fizetett ki Millsnek a kilencvenes évek végén azért, hogy számára kedvező tanúvallomást tegyen két perben, amelyek médiabirodalmát érintették.

Berlusconi bírálói szerint a módosítási javaslat egy újabb kísérlet a kormányfő médiabirodalma érdekeinek védelmére. “A kormányfőmentő módosítás világosan megmutatja, hogy a személyre szabott törvények állandóak Berlusconi kormányprogramjában” – közölte Pino Sgobio kommunista politikus.

Walter Veltroni, a baloldali ellenzék vezetője figyelmeztetett: ha a kabinet továbbra is ebben az irányban halad, kockára teszik a kormánypártok és az ellenzék közötti párbeszédet. Ugyanakkor a Demokrata Párt vezére közölte: készen állnak a szembenállásra is. “A Demokrata Párt elvesztette a választásokat, de nem vesztette el az identitását. Mi megmaradtunk nagy reformista erőnek” – szögezte le Veltroni.

Majdnem megúszta

A Berlusconi elleni eljárás idén évült volna el, de egy milánói bíróság döntése alapján az elévülési határidő két évvel meghosszabbodott.

Berlusconi a szenátus elnökéhez, Renato Schifanihoz intézett levelében közölte: kérni fogja kormányát, támogassa a javaslatot. A levélben, amelyből a La Repubblica című liberális római lap idézett, a miniszterelnök azzal vádolta a milánói ügyészt, hogy “ismét megdöbbentő kísérletet tett az igazságszolgáltatásnak média- és politikai célokra való felhasználására”. Éppen ezért, vélekedett Berlusconi, szükséges rendelkezésről van szó, hogy megfékezzék az ellene fellépő “baloldali talárokat”.

A jobbközép kormány tervei között szerepel, hogy elfogadtassa azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az öt legfőbb közjogi méltóság, közöttük a kormányfő mentességet élvezzen a bűnügyi eljárás alól. Az indítványt Berlusconi legutóbbi miniszterelnöksége idején, 2003-ban már benyújtották, de alkotmányellenes jellegére hivatkozva akkor elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik