Nagyvilág

Szabályosan lőtték le a Reuters munkatársait

A katonai szabályzatnak megfelelően jártak el azok az amerikai katonák, akik 2005-ben lelőtték a Reuters forgatócsoportjának hangtechnikusát, de az esetről folyó nyomozás során mulasztás történt - közölte a védelmi minisztérium ellenőrző szerve.

A védelmi minisztérium főfelügyelete megállapította, hogy az amerikai katonák, akik Bagdad nyugati részében 2005 augusztusában rálőttek a Reuters forgatócsoportjára, és megölték Valid Háled hangtechnikust, operatőrét pedig megsebesítették, ésszerűen reagáltak arra, amit veszélynek véltek.

A főfelügyelő mindazonáltal bírálta a hadsereg nyomozóját, amiért elveszített egy kulcsfontosságú bizonyítékot: a Reuters operatőrének felvételét tartalmazó videokazettát, amely a történteket rögzítette.

A főfelügyelet megállapítása szerint a katonák ellenséges támadás idején az idegen, jelzés nélküli gépkocsiból kinyúló kamerát és mikrofont rakétagránátnak vélték, így logikusan gondolták, hogy veszély fenyegeti őket, és a szabályzatnak megfelelően jártak el.

A főfelügyelet bírálta, hogy az operatőrt és a hangtechnikust szállító járművön nem volt “sajtó” felirat, és az operatőrnek nem lett volna szabad szerinte kidugnia a kamerát a a jármű ablakán.
A Reuters nem értett egyet a Pentagon következtetéseivel, de főszerkesztője, David Schlesinger méltányolta azt a javaslatot, hogy a hadsereg és a sajtó szervezetei közösen dolgozzanak ki eljárásokat a hasonló incidensek elkerülésére.

2003 óta a Reuters hét munkatársa esett el Irakban. Két hónapja Fadel Sana, a Reuters operatőre halt meg egy izraeli harckocsi lövedékétől a Gázai övezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik