Nagyvilág

Kettéválik az unió?

A lisszaboni szerződés ír elutasítása után a jelenlegi EU mellett létre kell hozni azon országok külön csoportját, amelyek elfogadják a minősített többségi szavazás elvét az integráció elmélyítése érdekében – írja a Le Monde.

A „többsebességes Európa” ötletét korábban már számos politikus felvetette, de annak megvalósítására még nem történt kezdeményezés. Amennyiben az írországi referendum eredménye ráébreszti a politikai vezetőket arra, hogy az európai egységnek elengedhetetlen célkitűzéssé kell válnia, utólag az ír „nem” még szerencsét is hozhat Európának – fogalmaz a mértéktartó francia lap.

Nicolas Sarkozy francia államfő az elmúlt napokban többször hangoztatta: mindent meg kell tenni azért, hogy az „ír incidens ne váljon válsággá”. Elismerte ugyanakkor, hogy „meg kell változtatni az európai építkezés módját”.

A francia Európa-ügyi államtitkár rádióinterjúban úgy vélte, az egyetlen megoldás az lehet, hogy Írországban újra népszavazást tartanak az európai reformszerződésről, miközben a többi tagállamban folytatódik a ratifikációs folyamat. A Le Monde szerint viszont sem egy újabb írországi referendum a többi 26 ország jóváhagyása után, sem Dublin „szabadságolása” az EU-ból, sem a lisszaboni szerződés mindenáron való életbe léptetése nem jelenthet kielégítő megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik