Nagyvilág

Érdektelenség a romániai választásokon

Viszonylag alacsony részvétellel zajlik a romániai helyhatósági választások második fordulója. Délután két óráig a szavazati joggal rendelkezők 23,22 százaléka járult az urnák elé.

A két héttel ezelőtti első fordulóban tapasztaltakhoz hasonlóan most is magasabb a szavazási kedv vidéken, ahol a lakosság 31,05 százaléka voksolt. A városokban viszont csak a választásra jogosult személyek 18,44 százaléka szavazott. Ismét Bukarestben a legalacsonyabb a részvétel, a választásra jogosult polgároknak csupán 15,28 százaléka járult az urnákhoz.

A magyarok lakta megyék – akárcsak két héttel ezelőtt – ismét sereghajtók a részvételt tekintve. A többségében magyarok lakta Kovászna megyében jóval az országos átlag alatti szavazási kedvet regisztráltak, ott csupán a lakosság 18,96 százaléka élt szavazati jogával. A szintén a Székelyföldhöz tartozó Hargita megyében 21,10 százalékos részvételi arányt jegyeztek fel. A románok és magyarok által vegyesen lakott Szatmár megyében is csak 20,33 százalékot ért el a részvételi arány.

A választás eddig komolyabb rendellenességek nélkül zajlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik