Nagyvilág

Eltemették Csingiz Ajtmatovot

Eltemették szombaton Kirgizisztánban Csingiz Ajtmatov világhírű írót, aki kedden, hetvenkilenc éves korában halt meg egy nürnbergi klinikán.

Az állami gyászszertartáson Biskekben mintegy 20 ezer ember vett végső búcsút az elhunyttól.

A nemzeti filharmonikusok csarnokában felállított ravatalnál ezrek tisztelegtek emléke előtt. A gyászolók közül sokan kirgiz népviseletben voltak. A nagy tülekedés miatt a rendőrök átmenetileg le is zárták az épületet, a ravatalhoz ugyanis jó három órát kellett sorban állni a csaknem 40 fokos rekkenő hőségben.

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök gyászbeszédében olyan emberként méltatta az írót, aki az egész világ számára a kirgiz kultúrát és történelmet testesítette meg. Dmitrij Medvegyev orosz államfő részvéttáviratban fejezte ki az elhunyt iránti nagyrabecsülését.

Ajtmatovot katonai díszőrséggel kísérték utolsó útjára. A vörös-sárga kirgiz nemzeti zászlóba burkolt holttestet muzulmán szokás szerint helyezték végső nyugalomra a fővárostól 20 kilométerre lévő Ata Beit emlékhelyen. Kívánságának megfelelően a sztálini tisztogatások idején kivégzett apja mellett temették el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik