Nagyvilág

Mianmarnak nem kell az amerikai segély

A mianmari katonai junta továbbra sem fogadja el a májusi ciklon túlélő kárvallottjainak felajánlott amerikai segélyt, mert nem bízik Washington önzetlenségében.

„Nem őszinte a jó szándéka annak a nagy nyugati nemzetnek, amelyik hadihajóival akar segíteni Mianmarnak” – írta egy, a rezsim szócsövének számító újság, egyértelmű célzással az Egyesült Államokra.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hadihajókkal indított útnak humanitárius segélyszállítmányt a délkelet-ázsiai országba a Nargis ciklon pusztítása után, de a katonai kormányzat nem nyitotta meg kikötőit a cirkálók előtt. Az állami média akkor arról cikkezett: a junta attól fél, hogy Washington a humanitárius segélyezés ürügyén lerohanja az országot és ráteszi kezét olajkészleteire.

A New Light of Myanmar című kormánylap pénteki számában arra figyelmeztetett, hogy azok az országok, amelyek gazdasági szankciókkal sújtják Mianmart (az egykori Burmát), és az ENSZ Biztonsági Tanácsának fellépését sürgetik ellene, “feltételekhez kötik” segélyszállítmányaikat.

Annak dacára, hogy a junta rendszeresen támadja a nyugati adományozó országokat, segélyező szervezetek, hírességek és egyszerű emberek adakoznak bőkezűen a világ minden tájáról a mianmari nélkülözők megsegítésére. Az adományozók hosszú listájára II. Erzsébet brit uralkodó, Bill Gates, J. K. Rowling és számos hollywoodi sztár is feliratkozott.

Az ENSZ csütörtökön mégis arra panaszkodott, hogy még a fele sem folyt be a Mianmar javára közzétett segélyfelhívásában kért összegnek. A világszervezet ennek okát részben abban látja, hogy néhány országot elbizonytalanítottak a külföldi segélymunkások tevékenységét korlátozó mianmari intézkedések.

Az ENSZ 201,6 millió dollárt kért Mianmar támogatására – elsősorban élelmezésre és az iskolahálózat újjáépítésére -, de mostanáig ennek mindössze 44 százaléka, azaz 88,5 millió dollár érkezett meg a kormányoktól, és körülbelül további 51 millió dollárra kapott határozott ígéretet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik