Nagyvilág

Megbukott a Lisszaboni Szerződés Írországban

Az írországi népszavazás végleges eredménye: a szavazók 53,4 százaléka elutasította a Lisszaboni Szerződést.

Az EU vezetői nem rendelkeznek „B” tervvel arra az esetre, ha az írek elutasítják a Lisszaboni Szerződést – írja a BBC.

Írország az Európai Unió tagjai közül egyedül döntött úgy, hogy népszavazást rendez a bővítés utáni unió működőképességének szavatolására hivatott szerződés elfogadásáról.

A szerződés nem lép hatályba 2009 januárjában – kommentált a távirati iroda információi szerint Jean-Claude Juncker, az eurózóna luxemburgi elnöke.

Még látnak esélyt

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke viszont még lát esélyt a helyzet megmentésére, azért szerinte folytatni kell a ratifikálást a tagországokban. Franciaország és Németország vezetői közös közleményükben azt hangsúlyozták, hogy a szerződésre szükség van az unió hatékonyságának fokozása érdekében. A szervezet soros elnöke, Szlovénia sajnálkozásának adott hangot.

Az ír választási hatóságok közlése szerint a szigetország polgárai 862 415 ellenszavazatot és 752 451 támogató szavazatot adtak le. A részvételi arány 53,1 százalék volt.

Vidéken volt az EU népszerűtlen

Főként a vidéki lakosok és a kétkezi munkások utasították el a szervezet intézményi reformját célzó szerződést.
A tagországok vezetői a jövő héten csúcstalálkozón vitatják meg a továbbiakat.

Eddig 18 tagország parlamentje szavazta meg a dokumentumot, köztük a magyar Országgyűlés elsőként. A francia miniszterelnök, Francois Fillon szerint ha Írországban elutasítják az EU-reformszerződést, az a Lisszaboni Szerződés végét jelenti.

A Lisszabonni Szerződés teljes szövegét itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik