Nagyvilág

Fico egykori pártelnöke lehet a budapesti nagykövet

A Demokratikus Baloldal Pártjának (SDL) volt elnökét, Jozef Weisst jelöli budapesti nagykövetnek a Robert Fico vezette Smer-SD nevű vezető szlovák kormányerő - jelentette pénteken a Markíza Televízió.

Weiss és Fico annak idején a kommunista utódpártként számon tartott SDL frontvonalába tartoztak. Amikor a párt támogatottsága apadni kezdett, mindketten hátat fordítottak az SDL-nek, amely később gyakorlatilag semmivé vált.

Fico a Smer-SD-t néhány év alatt olyan szociáldemokrata erővé fejlesztette fel, hogy 2006-ban az országos képviselőválasztás győztese lett és a magyarellenes Ján Slota vezette nacionalista erővel, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), valamint a kilencvenes években országló Vladimír Meciar nevével fémjelzett Néppárt HZDS-el alakította meg jelenlegi koalíciós kormányát.

A Jozef Weiss alapította Szociáldemokrata Alternatíva (SA) a 2002-választási kudarca után beolvadt Robert Fico pártjába, a Smer-SD-be. Weiss az 1989-es rendszerváltozásig a Marxizmus-leninizmus Intézetének volt a munkatársa.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg a Markíza értesülését, mondván, a nagykövet-jelöltek nevét a szokásrendnek megfelelően csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha már azok a fogadó országtól megkapták az agrémentet.

A napokban a média figyelemre méltónak találta, hogy Fico az egykori SDL egy másik egykori elnökét, a politikából visszavonult Jozef Migas volt házelnököt szemelte ki Szlovákia moszkvai nagykövetének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik