Nagyvilág

Véget ért a portugál teherautósofőrök sztrájkja

Véget ért csütörtökön a portugál teherautó-sofőrök sztrájkja, amelyet három napja kezdtek a magas üzemanyagárak elleni tiltakozásul, miután szakszervezetük előző nap megállapodott követeléseikről a lisszaboni kormánnyal. A spanyol kamionosok ugyanakkor folytatták munkabeszüntetésüket.

A portugál fuvarozók szóvivője, Antonio Loios a TSF rádióállomásnak megerősítette, hogy feloldották a kamionos úttorlaszokat. „A teherszállító járművek mostantól minden gond nélkül közlekedhetnek” – tette hozzá, méltatva, hogy a kormány jóindulatú hozzáállást tanúsított az egy hete kezdett tárgyalásokon. Jelezte ugyanakkor, hogy akár a hét végéig is eltarthat, mire sikerül újra feltölteni az összes kiürült benzinkutat.

Sikerrel jártak

A sztrájk három napja Portugália-szerte jelentős zavarokat okozott az élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban. A teherfuvarozók érdekképviseletének (ANTRAM) vezetése szerda este határozott a sztrájk beszüntetéséről, miután több intézkedést is sikerült kiharcolnia az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására. Szerepel ezek között adókönnyítés, illetve az autópályadíjak enyhítése. A jelentések szerint a kamionosok például csökkentett útdíjat fizethetnek az éjszakai áruszállításnál.

Manuel Pinho gazdasági miniszter közölte, hogy az elfogadott intézkedések kiterjednek az autóutak felújítására, illetve arra, hogy a fuvardíjtarifákat hozzáigazítsák az üzemanyagárakhoz. Ezekkel a lépésekkel a fuvarozók lépést tarthatnak az árak emelkedésével – tette hozzá. Spanyolországban ezzel szemben csütörtökön is folytatódott a hét elején kezdett kamionos sztrájk, mivel az ágazat 20 százalékát képviselő két szakszervezet elutasította a kormánynak a válság megoldására felajánlott segélyintézkedéseit.

A rendőrség még szerdán feloszlatott a sztrájkolók által létesített több útblokádot. A dél-spanyolországi Almeríában azonban összetűzésekre került sor a biztonsági erők és a gazdálkodók között, akik szintén a magas olajárak ellen tiltakoztak. Csütörtöki sajtójelentések szerint az incidensben 21 ember sérült meg, köztük 13 rendőr.

Akadozik az ellátás

A munkabeszüntetés miatt továbbra is akadozik a spanyolországi autógyárak alkatrészellátása. A Volkswagen konszernhez tartozó martorelli SEAT-üzem szóvivője szerint a gyár csak kapacitása 40 százalékát tudja kihasználni, és a hét eleje óta négyezer autó összeszerelésével van lemaradva. A Nissan barcelonai üzeme, ahol naponta mintegy 790 gépkocsit gyártanak, lényegében állt csütörtökön. A PSA Peugeot Citroen csoport vigói, a Renault valladolidi és palenciai, valamint a Ford almussafesi üzemeinek termelése ugyancsak lelassult.

A francia-spanyol határ egyik átkelőhelyén, Biriatou településnél csütörtökre újra akadálytalanná vált a forgalom, miután előző este a francia és a spanyol rendőrség közös erővel felszámolta a sztrájkoló kamionosok hétfő óta létesített nyolc kilométeres útblokádját. La Jonquera átkelőnél a rendőrség szintén fellépett a tiltakozó fuvarozók ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik