Nagyvilág

Rendőrök is hibáztak a Kampusch-ügyben

Nem járt el kellő gondossággal az osztrák rendőrség Natascha Kampusch ügyében, és több olyan szálat is elvarratlanul hagyott, amelyet követve talán hamarabb a kislány elrablójának a nyomára juthatott volna - állapította meg az a különbizottság, amelyet Günther Platter belügyminiszter kért fel a nyomozás során elkövetett hibák feltárására.

A csütörtöki osztrák lapokban részletesen ismertetett, több mint ötvenoldalas zárójelentésében a testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy a belügyminisztériumban politikai okokból megpróbálták volna eltussolni a mulasztásokat, ahogy azt Herwig Haidinger, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) volt vezetője februárban a parlament illetékes bizottsága előtt állította.

Az akkor még csak tízéves Natascha 1998-ban tűnt el. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben Bécs közelében. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, kihasználva azt a pillanatot, amikor a férfi figyelmét elvonta egy mobilhívás. Elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.

Két gyanús információ

A Ludwig Adamovichnak, az alkotmánybíróság korábbi elnökének vezetésével létrejött szakértőbizottság – az ügy összes, szám szerint 166 aktáját átvizsgálva – arra a következtetésre jutott, hogy nem sokkal a lány elrablása után két olyan, gyanúra okot adó információ is a rendőrség birtokába jutott, amelyek segítségével – ha komolyan veszik és nagyobb alapossággal kivizsgálják őket – talán megmenthették volna az áldozatot a nyolc és fél évi szenvedéstől.

A testület négy hónapi értékelő munka után úgy vélte, hogy az ügy súlyosságára és jellegére való tekintettel indokolt lett volna, ha a nyomozó szervek behatóbban megvizsgálják azt az eshetőséget, hogy Priklopilnak volt-e esetleg bűntársa, és Natascha nem volt-e kitéve huzamosabb idejű nemi erőszaknak. A bizottság szerint az előbbire mutattak bizonyos – meglehet, megdönthetetlennek nem tekinthető – jelzések.

Natascha tárgyai

A szakértők kifogásolták, hogy a lány a kiszabadulását követő időszakban olyan tárgyakat is magával vihetett volt tömlöcéből – videokazettákat, az általa vezetett naplót, különböző cédulákat, ruhadarabokat -, amelyek nem elhanyagolható bizonyítékok lehettek volna.

Megengedhetetlennek minősítették, hogy az államügyészség páncélszekrényében elzárva tartotta a Nataschával folytatott beszélgetések jegyzőkönyveit, és azokhoz a nyomozást végző rendőröknek nem volt hozzáférésük. A bizottság szerint akadályozta a vizsgálatokat az a „védőgyűrű” is, amelyet áldozatvédelmi szervezetek vontak a lány köré, befolyást gyakorolva arra, hogy a hatóságok milyen kérdéseket tegyenek fel neki.

Lezárták az aktát

A bécsi államügyészség a jelentés áttekintése után megerősítette, hogy a maga részéről lezártnak tekinti a Kampusch-aktát. Közlésével cáfolta a Stern hamburgi hírmagazinban megjelent tudósítást, amely szerint az osztrák szervek állítólag újraindították a nyomozást az annak idején nagy feltűnést keltő ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik