Nagyvilág

Moszkva leváltaná a koszovói ENSZ-misszió vezetőjét

Moszkvát aggasztja, hogy Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) német vezetője a hírek szerint lépéseket tesz a misszió tevékenységének szűkítésére, és nem lenne Oroszország ellenére, ha leváltanák.

Andrej Nyesztyerenko, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön a minisztérium honlapján megjelent nyilatkozatában rámutatott: „Nyilvánvaló, hogy az UNMIK-missziót érintő bármiféle lépés, vagy a koszovói nemzetközi jelenlét átalakítása csakis az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján lehetséges. Ezt az ENSZ-titkárság vezetői is jól tudják. Információink szerint tőlük Rücker semmiféle utasítást nem kapott.”

A szóvivő Rücker eljárását önkényesnek nevezte, s megállapította, hogy határozottan fel kell ellene lépni.
“Abból indulunk ki, hogy Joachim Rückerrel kapcsolatban adminisztratív intézkedéseket foganatosítanak, a leváltását sem kizárva” – szól a nyilatkozat.

Elvben az ENSZ-nek június 15-én, a koszovói alkotmány életbelépésének tervezett napján jogkörei jelentős részét át kell adnia a koszovói kormánynak és parlamentnek. Az ENSZ-misszió a továbbiakban a biztonsági kérdéseket, míg az igazságszolgáltatás és a rendőrség területét az európai EULEX-misszió felügyelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik