Nagyvilág

Al-Kaida-dokumentumok a CNN-nél

Az al-Kaida iraki szárnyának szervezetét, parancsnoki láncolatát és szabályzati rendszerét részletesen leíró dokumentumok jutottak a CNN amerikai hírtelevízió birtokába a csatorna honlapján helyi idő szerint csütörtökön közzétett cikk szerint.

A beszámoló szerint a CNN nagy mennyiségű írásos anyaghoz és videofelvételhez jutott hozzá, amelyeket az iraki al-Kaida al-Anbár tartománybeli főhadiszállásán talált egy, az Egyesült Államokat támogató iraki milícia.

„Fárisz Abu Asszám, a terrorszervezet tartományi vezetőjének aktáira és számítógépeire akadtak rá az amerikai hadsereg oldalán harcoló iraki katonák másfél évvel annak halála után” – írta honlapján a CNN, hozzátéve, hogy az iraki al-Kaidáról szóló anyagokat a katonák adták át az amerikai hadseregnek és a hírtelevíziónak.

Teljes fénykép

„Ez egyfajta teljes fénykép az al-Kaida iraki szárnyáról, abból az időből, amikor a szervezet még ereje teljében volt” – mondta Patrick Driscoll, az amerikai hadsereg bagdadi szóvivője a CNN-ben.

A hírtelevízió szerint a dokumentumok között egyebek mellett fizetési jegyzékek vannak több száz felkelő nevével, és olyan űrlapok, amelyeket a szervezetbe jelentkezők töltöttek ki. A felvételi rosta négy hónapig tartott, ezalatt a jelöltek tüzetes vizsgálaton estek át.

Pontosan könyveltek

A CNN szerint az al-Kaida minden egyéb nyilvántartást is gondosan megőrzött: a megsemmisítendő ellenfelek listáját, bebörtönzött tagjainak jegyzékét ítéletükkel együtt, és olyan személyek telefonszámát, akik információkat adtak az amerikaiaknak a szunnita lázadókról.

A hírtelevízió cikkében említést tesz az amerikai hadsereg elleni nagyszabású hadműveleti tervről is, amelynek első fázisát 2006 elején léptették életbe, második szakasza három hónappal később kezdődött. Az amerikai erők harcképességének gyengítését szolgáló célpontok „az utánpótlási vonalak, a hidak, a helikopterek és landolási övezeteik” voltak.

Kegyetlen videók

A CNN beszámolt mintegy 80 videofelvételről is, többségük túszok lefejezéséről készült, és korábban nem hozták nyilvánosságra az interneten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik