Nagyvilág

Felrobbant egy utasszállító Szudánban

A hajtóműben történt robbanást követően kigyulladt egy repülőgép kedd este a kartúmi repülőtéren, helyi médiaértesülések szerint az utasok mintegy fele életét vesztette.

“A jobb oldali hajtómű környékén robbanás történt” – mondta Mabruk Mubarak Szalim közlekedési miniszter az előző esti tragédiáról. “A katasztrófa fő oka az időjárás lehetett” – tette hozzá.

A leszálláskor korlátozott látási viszonyok voltak a szudáni fővárosban. A szudáni televízió szerint Kartúmban kedden homokviharok tomboltak, és özönvízszerű eső zúdult a városra.

Az Airbus gyártmányú gépen a legfrissebb adatok szerint 217-en utaztak. Az első, kedd esti értesülések szerint az utasok mintegy fele életét vesztette. A szerda hajnali órákig 123 túlélőt és 28 holttestet találtak, további 66 ember sorsa ismeretlen. A holttestek összegyűjtése még folyamatban van – mondta a repülőtéri mentőszolgálat vezetője. Hozzáfűzte, hogy az utasok egy része feltehetően elhagyta a repülőteret a balesetet követő zűrzavarban.

Felrobbant egy utasszállító Szudánban 1

„A gép Damaszkusz érintésével Ammánból érkezett, biztonságosan földet ért a kartúmi repülőtéren, a legénység az irányítótoronnyal beszélt, hogy megtudja, hová guruljon. Ekkor robbanás történt” – mondta Juszuf Ibrahim, a repülőtér igazgatója a szudáni televíziónak. Hozzátette: egyelőre nem tudják, hogy műszaki okok miatt történt-e a detonáció. Az igazgató szerint sok utas túlélte a balesetet.

A CNN amerikai hírtelevízió értesülései szerint az utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre. A gép kicsúszott a kifutópályáról, a fedélzeten robbanás történt és tűz ütött ki, majd a lángok az egész törzsre és a pilótafülkére is kiterjedtek.

A leszálláskor korlátozott látási viszonyok voltak a szudáni fővárosban. A szudáni televízió kommentátora szerint Kartúmban kedden homokviharok tomboltak, és özönvízszerű eső zúdult a városra.

A gép egy órával a leszállás után még lángokban állt. A szudáni mentőszolgálatok nagy számban vettek részt a mentésben. A gép egyik középső ajtajánál mentőcsúszdát lehetett látni, ami arra enged következtetni, hogy több utast sikerült kimenekíteni a gépből.

A keddi volt az elmúlt évek egyik legsúlyosabb légi katasztrófája az afrikai országban. 2003 júliusában 115 ember, közöttük egy magas rangú katonai vezető és nyolc külföldi vesztette életét, amikor a szudáni nemzeti légitársaság Boeing 737 típusú gépe lezuhant az ország keleti részében. A szerencsétlenséget csak egy gyermek élte túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik