Nagyvilág

Bush hangnemet váltott

Az amerikai elnök elismerte, hogy esetleg más retorikát kellett volna használnia Irakkal és a világ egyéb konfliktusaival kapcsolatban. Bush szerint Irakkal kapcsolatban sokan elhallgatják azt a tényt, hogy az Egyesült Államok nagyon is vizsgálta a diplomáciai lehetőségeket az iraki invázió előtt.

Az európai látogatáson tartózkodó George Bush a londoni The Timesnak adott, a vezető brit napilapban szerdán közölt interjúban kijelentette: az általa korábban használt kifejezések „azt a látszatot kelthették”, hogy ő nem a béke embere. Visszatekintve úgy gondolom, hogy használhattam volna más hangnemet, más retorikát – mondta az amerikai elnök, aki Európába tartó különgépe, az Air Force One fedélzetén nyilatkozott a The Times tudósítóinak.

Fájdalmas döntés

A személyes hangvételű interjúban, az amerikai katonák háborúba küldésére utalva Bush azt is elmondta: a legtöbben nem tudják, „mennyire fájdalmas” számára, hogy fiatalembereket tett ki veszélyeknek. Kijelentette: kötelességének tartja annak biztosítását, hogy az elesett katonák nem hiába áldozták életüket.

Hozzátette azonban: az Irakkal kapcsolatos „elhallgatott sztorik” egyike az, hogy az Egyesült Államok nagyon is vizsgálta a diplomáciai lehetőségeket, és diplomáciai módszerekkel akarta megoldani az iraki fegyverzet feltárásának és leszerelésének ügyét. A The Times kommentárja szerint Bush hangnemváltásának legfeltűnőbb eleme az, ahogy az amerikai elnök a legszorítóbb nemzetközi ügyekről beszél. Az iráni atomprogrammal kapcsolatban például „már nem egy vad tekintetű, egyoldalú megoldásokban gondolkodó, katonai akciót erőltető” ember szólalt meg Bush hangján – áll a brit lap ismertetésében.

Bush: Amerika sokat változott

Iránnal kapcsolatban Bush kijelentette: bárki is lesz a következő amerikai elnök, fel fogja ismerni, hogy az együttműködés és mások bevonása a közös célok elérésébe nagyobb eséllyel hozza meg a kívánt eredményeket.

Arról, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó versenyt Barack Obama nyerte, Bush azt mondta: ez is azt tanúsítja, hogy Amerika mennyit változott. Az amerikai elnök azonban alig burkolt utalást is tett arra, hogy Obamát tapasztalatlannak tartja, mondván: fontos, hogy az amerikaiak rájöjjenek, ki lesz képes kezelni a XXI. század támasztotta feladatokat. Ez egy nehéz állás, kemény döntéshozatalt, tiszta gondolkodásmódot és bizonyos szintű tapasztalatot igényel – fogalmazott Bush a The Timesnak adott interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik