Nagyvilág

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban. Kovács Gyula egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét. A tragédia azért történt, mert a bomba túl nehéz volt, az elszállításra kifejlesztett robot nem bírta el, így kézzel kellett kihúzni. Szekeres Imre hősi halottá nyilvánította a katonát, a kint maradt kilenc tűzszerészt hazarendelték.

A közlemény szerint a baleset magyar idő szerint reggel hét órakor történt. A magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egysége egy közúton észlelt robbanószerkezethez vonult ki, hogy azt az illetékes hatóságok kérésére hatástalanítsa. A robbanóeszköz a hatástalanítás közben robbant fel, a katona a helyszínen életét vesztette.

A jelenleg Afganisztánban szolgáló kilenc tűzszerészt hazarendelték. A misszió azonban – Hajdu Gábor ezredes tájékoztatása szerint – tovább üzemel.

30 éves törzsőrmester hunyt el

Az áldozat, Kovács Gyula törzsőrmester 30 éves volt, Szekeres Imre honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította, és posztumusz hadnagyi rangot adományozott neki. Mint a Honvédelmi Minisztérium illetékese, Hajdu Gábor ezredes elmondta: Kovács Gyula felkészült volt, helyesen járt el, és védőöltözéket is használt. A katonának ez egyébként már a második afganisztáni kiküldetése volt.

A magyar csoportot – egy tűzszerész rajparancsnokot, két tűzszerészt, egy sofőrt és egy Andros F6 típusú robotot – az afgán hatóságok kérésére rendelték a helyszínre, mivel korábban egy afgán autó bombára futott. A terepszemlén találtak rá a másik robbanószerkezetre.

A köztársasági elnök táviratban fejezi ki részvétét az Afganisztánban kedden elhunyt magyar katona hozzátartozóinak – közölte Wéber Ferenc, az államfő hivatalának sajtófőnöke.

Csalibomba robbant?

A FigyelőNet – katonai körökből származó – információja szerint elképzelhető, hogy egy csalibomba robbant, amelynek igazi mesterei az afgán terroristák. Ennek a bombatípusnak az a specialitása, hogy plusz egy szerkezet van hozzácsatlakoztatva, amelyről a tűzszerész nem tud. Ez vagy később lép működésbe, vagy pedig távirányítással aktivizálják.

Mint a Honvédelmi Minisztérium sajtótájékoztatóján közölték: még vizsgálják, ebben az esetben miért robbant a bomba. Eredetileg a FigyelőNet által is bemutatott robotot akarták beküldeni, ám a bomba túl nagynak bizonyult (több volt 25 kilogrammnál), Kovács Gyula ezért egy vontatókarral igyekezett elvontatni.

—-Felkészült katona volt—-

Kétfajta tűzszerész van: a katonai és a rendőrségi. Míg a katonai a fel nem robbant eszközöket hatástalanítja (mint például a páncélakna, gyalogsági, taposóakna), addig a rendőrségi a terroristák által gyártott eszközökre, úgynevezett csalibombákra van specializálva – tudta meg lapunk.

Az Afganisztánban szolgáló magyar tűzszerészek mindkét típusú eszközökre fel vannak készítve – hangsúlyozták a FigyelőNetnek a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredénél.

Magyar katonák egy BTR-80-as szállító harci járműnél Mazari-Sarifban. Magyarország 2006 szeptembere óta működtet egy bő 200 fős Tartományi Újjáépítő Csoportot Baglán tartományban (MTI Fotó)

Magyar katonák egy BTR-80-as szállító harci járműnél Mazari-Sarifban. Magyarország 2006 szeptembere óta működtet egy bő 200 fős Tartományi Újjáépítő Csoportot Baglán tartományban (MTI Fotó)

Az afganisztáni a NATO jelenleg legnagyobb katonai művelete. A közép-ázsiai országban állomásozó körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban 250 magyar katona szolgál. Legutóbb húsz oktatót küldtünk ki, akik segítenek kiképezni az afgán hadsereget. Ezenfelül Magyarország több milliárd forint értékben ajánlott fel haditechnikát is.

Magyarország mintegy kétszáz katonával 2006-ban vette át a több mint 760 ezer lakosú északi Baglán tartomány újjáépítési csoportjának (PRT) a vezetését Hollandiától. A magyar katonai szerepvállalás nagysága így a középmezőnybe tartozik. A legtöbb katonája az Egyesült Államoknak van: több mint 15 ezer, míg Svájcból az októberi adatok szerint ketten vannak. Az ISAF-csapatok létszáma meghaladja a negyvenezret, őket több mint négyezres afgán haderő segíti.

Szekeres bővítene

Szekeres Imre, honvédelmi miniszter májusban jelentette be, hogy Afganisztánba jövőre az eddigieknél is több katonát küldünk. Magyarország többek közt egy 12-14 fős különleges felderítő egységet küld jövő tavasszal a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) kötelékébe. Idén ősszel magyar légiirányítók (40-45 fő) veszik át a kabuli repülőtér vezetését, jövőre pedig körülbelül ötven katonát küldünk két csoportban az afgán hadsereg kiképzésére.

Már volt egy haláleset

Az elmúlt időszakban egy magyar katona halt meg külföldi kiküldetése során: 2004 júniusában Irakban az ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett felrobbanó pokolgép repesze megölte Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt. A robbanásban egy másik magyar katona is megsebesült.

A magyar katonák elleni támadások afganisztánban

2007. október
A magyar katonák mellett októberben háromszor robbantottak.

2007. október 30.
A magyar honvédelmi miniszter delegációjának látogatásával egy időben ismeretlen tettesek két rakétát indítottak a pul-i-kumri magyar tábor irányába, a szerkezetek a tábor felett átrepülve a kerítéstől egy kilométerre csapódtak be. Senki sem sérült meg.

2007. október 17.
Robbanószerkezet lépett működésbe a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának egyik konvoja mellett Afganisztánban. Személyi sérülés nem történt, az egyik gépjárműben azonban kisebb anyagi kár keletkezett.

2007. február 3.
Távirányítású robbanóeszköz lépett működésbe az Afganisztánban állomásozó magyar csoport közelében. Senki nem sérült meg. A robbanás az ISAF nemzetközi erők által használt útvonalon, két páncélozott harcjármű között történt.

2006. február 13.
Házi készítésű bombát robbantottak fel egy magyar-afgán közös járőr mellett Kabulban. Egy afgán katona könnyebben megsérült, egy jármű megrongálódott.

(Forrás: FN-gyűjtés)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik