Nagyvilág

Clinton szavazóiért dúl a harc

Clinton visszalépése után mindkét pártban megkezdődött a harc a volt first lady szavazóinak megnyeréséért. Miközben Obama a demokraták ”újraegyesítésével” van elfoglalva, a republikánusok elnökjelöltje Clinton Obama-ellenes kampányából merít ötleteket. Az elnöki szék várományosainak a nők és a latin bevándorlók megnyerése jelentheti a legkomolyabb kihívást.

Hillary Clinton június 7-ei beszédében hivatalosan is lezárta elnökjelöltségi kampányát az eddig őt támogató szavazók kegyeiért pedig máris megkezdődött a harc, ami nem csoda, hiszen az eddig rá szavazó több millió amerikai jelentősen befolyásolhatja a novemberi választások végkimenetelét. Clinton mérföldkőnek nevezte jelöltségét, mely megnyitja az utat a nők számára a magas pozíciók felé, és felkérte eddigi szavazóit, hogy a novemberi elnökválasztáson álljanak Obama mellé.

A felmérések szerint Clinton visszalépésével a volt first ladyt támogatók zöme így is tesz, több mint harminc százalék ugyanakkor a republikánusokhoz pártolva inkább McCainre tenné le szavazatát.

Harc Clinton szavazóiért

Az eddig Hillary Clintont támogató csalódott szavazók megnyerése érdekében McCain kampánygépezete máris lendületbe lépett: a republikánus elnökjelölt kampányoldalán olvasható „Clinton vs Obama”-aloldal az ex first lady azon kijelentéseit veszi górcső alá, melyeket a kampány hevében fogalmazott meg Obamával szemben. McCain szerint az Obamát támadó kijelentések fényében az eddig Hillary Clintont támogató szavazók nem állhatnak jó szívvel Obama mellé. McCain át tud venni elemeket az Obama-ellenes kampányból, ugyanakkor saját táborán belül is erősítenie kell.

Kérdéses, hogy McCain meg tudja-e nyerni a vallási fundamentalistákat, akiknél eddig nem sok sikert aratott, illetve a pénzügyi konzervatívokat, akik némiképp idegenkednek a republikánus elnökjelölt programjától, mely a jelenlegi elnökéhez képes középre húz – nyilatkozta lapunknak Magyarics Tamás Amerika-szakértő, a Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. McCain számára kihívást jelent a latin lakosság megnyerése is. Bush 2004-ben a latinok 40 százalékának szavazatát szerezte meg, a győzelemhez McCainnek is legalább ezt az arányt kell hoznia novemberben. A nők körében szintén van mit javítani a republikánus elnökjelöltnek, McCaint sokan túl temperamentumosnak tartják, aki könnyen újabb háborús „kalandba” sodorhatja az országot.

Obama számára a legnagyobb kihívást most a párt egyesítése jelenti, és azon csoportoknak a megnyerése, akiknek a körében eddig nem sok sikert aratott. McCainhez hasonlóan a nők, ezenbelül a középkorú fehérek megnyerése a cél, akik eddig Hillary Clintont támogatták. Ugyanakkor a győzelem érdekében a republikánus riválisához hasonlóan a latinok körében is növelnie kell szimpatizánsainak számát. Obamának javítani kell a megítélésén az úgynevezett „héja-demokraták” körében is, ők olyan liberális demokraták, akik kemény külpolitikát szeretnének.

Caroline Kennedyt a lehetséges alelnökjelöltek között tartják számon (fotó: MTI/AP)

Caroline Kennedyt a lehetséges alelnökjelöltek között tartják számon (fotó: MTI/AP)

Obamának továbbra is kampányszlogenjét (Change we believe in), a változás fontosságát kell hangsúlyoznia, ez hatásos ütőkártya lehet McCainnel szemben, aki a jelenlegi adminisztráció embere.

Az alelnökön múlik minden?

Habár a Fehér Ház következő elnöke minden bizonnyal John McCain és Barack Obama közül kerül ki, a jelöltek hivatalosan a pártok augusztusi jelölőkonvencióin kapnak megbízást, és elviekben az alelnökválasztás is eddig húzódhat. Nem valószínű azonban, hogy a jelöltek a konvencióig várnak majd az alelnök megnevezésével, ez ugyanis azt a látszatot keltené, hogy nem tudnak dönteni és határozatlanok – véli Magyarics Tamás. Olyan alelnököt kell választaniuk, aki kompenzálja a „hiányosságokat” és segít maga mellé állítani a bizonytalan „billegő államokat” – tette hozzá.

Obama részéről lehetésges alelnökjelöltként szóba került Caroline Kennedy, az egykori John F Kennedy lánya, Hillary Clinton pedig, bár hivatalosan nem zárta ki, valószínűleg távol marad az alelnöki versengéstől. A demokraták részéről nagy hiba lenne Hillary Clintont indítani alelnöknek, a Clinton házaspár ugyanis láthatóan nehezen emészti meg a vereséget, és még sok demokrata szavazó gondolja úgy, hogy Obama „elorozta” az elnökjelöltséget riválisától – véli Magyarics Tamás. Clinton ráadásul rendkívül megosztó személyiség, országos szinten nagyon magas az elutasítottsága, éppen ezért nem tudná segíteni Obama kampányát. Fennáll az a veszély is, hogy ha Clinton ismét bekerülne a Fehér Ház legbelsőbb köreibe, nagy eséllyel keresztbe tenne Obamának és nem tudna szívvel-lélekkel mellé állni –hívja fel a figyelmet a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik