Nagyvilág

Ukrán panteon épülhet a Vereckei-hágón

Panteon építését javasolja a Vereckei-hágón az ott 1939-ben állítólag kivégzett ukrán fegyveres ellenállók emlékére a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyei tanács.

Az Ivano-Frankivszk megyei tanácsot kárpátaljai társadalmi, kulturális és politikai szervezetek a magyar honfoglalási emlékmű körül kialakult helyzet kapcsán keresték meg azzal a kéréssel, hogy támogassa a bevonuló magyar hadseregnek ellenálló ukrán fegyveresek emlékének szentelt panteon megépítését a Vereckén.

A képviselőtestület által elfogadott felhívás a többi között leszögezi: amellett, hogy a magyar honfoglalás emlékműnek a két ország határán lenne a helye, azt mindenképpen úgy kell értelmezni, mint az ukránok őseit illető hála jelképét, amiért átengedték területükön a hét magyar törzset a Duna völgyébe.

“Előre bocsátjuk, hogy nem tagadjuk mások történelmét, de nekünk is jogunk van a sajátunkhoz. Ezért felhívjuk a figyelmet a Vereckei-hágón 1939-ben végbement tragikus eseményekre, amelyek során kegyetlenül elpusztították a Kárpát-Ukrajnát a horthysta Magyarország fasizmusa ellen védő szics-gárdistákat (fegyveres ellenállókat)” – olvasható a felhívásban.

A képviselők felhívásukban arra kérik a címzetteket, hogy “avatkozzanak be a helyzetbe, és az elesett hősök emlékének megörökítése céljából biztosítsák a szics-gárdisták panteonjának megépítését a hágón”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik