Nagyvilág

Obama nekiesett McCainnek

Élesen támadta Barack Obama szenátor, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje a rivális John McCain szenátor gazdasági elképzeléseit.

Az illinois-i szenátor első ízben vett részt kampánygyűlésen azóta, hogy vetélytársa, Hillary Clinton a hét végén hivatalosan visszalépett az előválasztási küzdelemtől és Obama támogatására szólította fel híveit.

Obama szerint McCain a Bush-kormány gazdaságpolitikáját folytatná, amely szerinte az amerikai történelem legfelelőtlenebb állami költekezéséhez vezetett. Obama szerint McCain elnöksége alatt több mint kétszeresére növekedne az adósságállomány.

A republikánus szavazókra hajt

Barack Obama több olyan államot jár végig, amely hagyományosan a Republikánus Párt bázisának számít. Kampánya arra számít, hogy a fiatal fekete szenátor több vörös – republikánus – államot vissza tud majd hódítani a Demokrata Pártnak.

McCain politikája következtében 5,7 ezer milliárd dollárral növekedne az amerikai adósság – mondta Obama Raleigh-ben, Észak-Karolinában, ahol 1976 óta nem tudott demokrata elnökjelölt győzni.

McCain Bush útját járná?

Hangsúlyozta: míg McCain ott folytatná, ahol Bush abbahagyja, privatizálná a társadalombiztosítási szolgáltatásokat, ő azonban ezt soha nem engedné meg, mint ahogy soha nem emelné meg a nyugdíjkorhatárt. Kifejtette, a jövő nemzedékek számára úgy őrizné meg a társadalombiztosítási ellátást, hogy a leggazdagabb amerikaiaktól is hozzájárulást kérne.

A novemberben új elnököt választó amerikaiak számára a gazdaság az első számú választási kérdés – írta az aznapi The Wall Street Journal. Az Egyesült Államokban – ahol az autósok már átlagosan 4 dollárért tankolnak egy gallon benzint, az üzemanyag ára megduplázódott egy év alatt, és ötödik hónapja folyamatosan növekszik a munkanélküliség – a választókat elsősorban az érdekli: melyik elnökjelölt tud hathatósabb válasz adni a gazdasági bajokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik