Nagyvilág

A magas árak miatt aggódik az EU

Görögország és Ausztria javasolja, hogy az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulását tűzzék az Európai Unió következő, júniusi csúcsértekezletének napirendjére - hangzott el a két ország kormányfőjének hétfői bécsi sajtóértekezletén.

Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök munkalátogatás keretében találkozott Alfred Gusenbauer kancellárral. A görög vendég úgy vélekedett, hogy az árak növekedése visszaveti az EU-állampolgárok életszínvonalát, kiváltképpen az alacsony jövedelmű rétegek szorulnak támogatásra.

Az osztrák kancellár egyetértett ezzel: mint mondta, az emberek elvárják az uniótól, hogy fellépjen az árdrágulással szemben. Szerinte helyre kellene állítani a bankok és a pénzintézetek közötti bizalmat is, mint ahogy ugyancsak szükség van arra, hogy gátat szabjanak az üzemanyagokkal való spekulációnak.

Karamanlisz beszélt arról, hogy országának nagy gondot jelent az illegális bevándorlás, és jó lenne, ha a problémára uniós szinten találnának megoldást. Gusenbauer támogatta a gondolatot. Mindketten síkra szálltak a balkáni térség politikai stabilitásáért, és ebben a folyamatban fontosnak nevezték, hogy az érintett országok teljesítsék az EU-csatlakozás feltételeit. Az osztrák kancellár külön kitért Horvátország tagságára, a görög kormányfő pedig megerősítette: Athén csak a névvita rendezése után hajlandó hozzájárulni Macedónia EU-, illetve NATO-felvételéhez.

A görögországi földrengés miatt lerövidítették Karamanlisz eredetileg kétnaposra tervezett ausztriai látogatását, és a miniszterelnök már hétfőn visszatér Athénba. Úgy volt, hogy kedd este megnézi Salzburgban Görögország első, a svédek elleni csoportmérkőzését a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik