Nagyvilág

Lecsuktak két román exminisztert

Vádat emeltek hétfőn a román ügyészek Decebal Traian Remes volt mezőgazdasági miniszter ellen, aki tavaly októberben kényszerült lemondani tisztségéről, miután a közszolgálati televízió egy korrupciós ügy kapcsán kompromittáló videofelvételt mutatott be.

Remest az ügyészek befolyással való üzérkedéssel vádolják, ugyanis szerintük megígérte egy üzletembernek, hogy vállalatának pályázatai előnyös elbírálásban részesülnek a minisztériumnál. A tárcavezető cserében élelmiszereket és 15 ezer eurót fogadott el.

Az üzletember az ügyészek szerint egy 65 ezer euró értékű luxusgépkocsit is ígért a miniszternek. Az ügybe közvetítőként Ioan Avram Muresan is belekeveredett, aki 1997 és 2000 között volt tagja a román kormánynak.

Románia főügyésze tavaly október elején folyamodott az államfőhöz azzal a kéréssel, hogy engedélyezze Remes ellen a büntetőjogi vizsgálat elindítását. Az ügyészek bizonyítékai alapján az államfő felfüggeszthette volna tisztségéből a tárcavezetőt, de nem volt már szükség erre a lépésre, ugyanis néhány nappal később a román közszolgálati televízióban bemutattak egy, az ügyészség által készített videofelvételt.

A képeken Muresan látható, amint Bukarest egyik kávézójában Remessel találkozott, és a korrupciós ügyről beszélgettek. A kamerák azt a pillanatot is rögzítették, amikor Muresan májas hurkát és pálinkát vitt a miniszter házához.

Remes másnap önként távozott a minisztérium éléről. A vádiratból kiderül, hogy a két volt miniszter mellett az üzletember is a vádlottak padjára kerül. Az akta a legfelsőbb bíróság asztalára kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik