Nagyvilág

Incidensek törtek ki a benzinár miatt Dél-Európában

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a spanyol teherautósofőrök az egekbe szökő üzemanyagárak ellen tiltakozva. Portugál és francia kollégáik is csatlakoztak hozzájuk. Minden kocsit összetörnek, amely az útblokádokon áthajt.

Akciójukhoz csatlakoztak a szomszédos Portugália kamionosai is, akik már az éjjel utakat zártak le járműveikkel országszerte, igaz, az útzárakon átengedik a személygépkocsikat és az autóbuszokat is.

A spanyol-francia határ túloldalán, Franciaországban szintén tüntetések kezdődtek a hordónként 139 dolláros, rekordszintre emelkedett olajárak miatt.

Üzemanyaghiánytól tartanak

Spanyolországban hosszú sorokban várakoznak az üzemanyaghiánytól tartó autósok a benzinkutaknál, és sorok alakultak ki egyes bevásárlóközpontoknál is, miután a kamionosok arra figyelmeztettek, hogy sztrájkjuk miatt a szupermarketek napokon belül kifogyhatnak az áruból.

A spanyol-francia határon a tehergépkocsik hosszú sorállásra kényszerülnek a sztrájk miatt, és a televíziós híradók elhagyott kamionokat mutatnak, amelyeknek betörték a szélvédőjét, a fényszóróit és kiszúrták a kerekeit, miután sofőrjük megpróbált szembeszegülni a sztrájkolókkal.

A franciák is beszálltak

A madridi kormány incidensekről számolt be a katalóniai és a baszkföldi határátkelőhelyekről, ahol a spanyol kamionosok és francia kollégáik egyaránt tüntettek az év eleje óta több mint 20 százalékkal megugrott üzemanyagárak miatt.

A franciaországi Bordeaux városában mintegy 200 teherautó szándékosan lassítja a forgalmat, azt követelve a kormánytól, hogy a teherfuvarozók adómentesen literenként 0,98 eurós áron szerezhessék be a dízelolajat.

A spanyol sztrájkolók logisztikai központokat és kikötőket is blokád alá vettek, nyomatékot adva annak a követelésüknek, hogy a kormány állapítson meg fuvardíjminimumot.

A rossz gazdaság is súlytja őket

A spanyol áruszállítók kettős szorításban vergődnek, mivel a magas üzemanyagárak mellett az ország 15 éve a legnagyobb gazdasági visszaesést éli át, s ezért ők is csökkentett teljesítményre kényszerülnek.

José Louis Rodríguez Zapatero kormányfő könnyített hitelfelvételi lehetőségeket és más intézkedéseket ajánlott fel a fuvarozóknak, de azt mondta, hogy el kell fogadniuk a spanyol szerződéses piacot uraló kemény versenyfeltételeket.

A portugál rendőrség közlése szerint a portugál közúti szállítók országszerte útelzárásokkal bénítják meg a teherforgalmat, s a sztrájk kapcsán kisebb incidensekre is sor került. Rendőrségi beszámolók szerint az éjjel számos kamiont megrongáltak a sztrájkolók.

A Portugáliában szállítási vállalkozók és független fuvarozók által – a szakszervezetek ellenében – megkezdett sztrájkot sok sofőr is elítélte, azt hangoztatva, hogy “munkáltatóik felhasználják őket” a saját érdekükben. Vitor Pereira, a portugál közúti sofőrök szakszervezeti szövetségének (FECTRANS) az elnöke hétfőn reggel szintén elítélte a kamionok megrongálását, és “a sztrájkkal nem szolidáris sofőrök megfélemlítését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik