Nagyvilág

A franciák nem pazarolnak benzint gyakorlatozásra

A francia haditengerészet a magas üzemanyagár miatt lemondta három nyári bevetését, köztük egy közös hadgyakorlatot az Egyesült Államokkal.

“Mindegyik gyakorlatunk fontos, de le kellett mondanunk a legkevésbé fontosakat” – mondta Pascal Subtil, a haderő szóvivője.

Lemondott gyakorlatok

Az elmaradó programok közül a legjelentősebb az, amelynek keretében a De Grasse hajó a kábítószer-kereskedelem ellen fellépő amerikai hajókkal együtt haladt volna végig az Egyesült Államok keleti partja mentén. A franciák számára ez a kiképzés része lett volna.

A gyakorlatra kijelölt Rafale típusú francia harci gépek mindazonáltal részt vesznek majd a gyakorlaton.

Egy másik elmaradó programban a Le Mistral hajó tiszteletét tette volna Le Havre kikötőjében a július 14-i francia nemzeti ünnepen. Az eredeti terv szerint azután tette volna meg a Le Havre-i kitérőt, hogy segélyszállítmányt vitt a ciklon sújtotta Mianmarba.

Még sosem volt gond az üzemanyag

A szóvivő elmondta: nem tud arról, hogy a francia fegyvernemnek a magas üzemanyagárak miatt valaha le kellett mondania bármilyen feladatát.

Hasonló takarékoskodásról eddig nem érkezett jelentés semelyik európai fővárosból, bár a portugál légierő parancsnoka nemrég közölte, hogy súlyos problémáik vannak a magas üzemanyagárak miatt.

James Appathurai NATO-szóvivő pedig azt mondta: nem tud arról, hogy a szövetségen belül téma volna az üzemanyagárak emelkedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik