Nagyvilág

Fico újraközölteti egy interjúját

Robert Fico szlovák kormányfő hivatalosan is élt a június első napjától hatályos új médiatörvény kínálta, a helyesbítések közlését gyakorlatilag kikényszerítő lehetőséggel. Így egy kimaradt mondatrész miatt az egyik lap köteles ismét teljes terjedelmében leközölni a vele készült interjút.

A sajtó, a szakmai szervezetek és több külföldi intézmény részéről is súlyosan kifogásolt, az ellenzék obstrukciója és egyhangú ellenszavazatai ellenére is megszavazott új törvény nyomán a Hospodárske Noviny című szlovák gazdasági napilap harminc napon belül azonos helyen és azonos tipográfiával, előreláthatóan köteles lesz teljes terjedelmében újraközölni a kormányfő két oldalon megjelent interjúját.

A kormányfő azt kifogásolta, hogy a lap közléséből kimaradt az rövid mondatrész, melyben Fico leszögezi, hogy “nem én nyújtottam be” az alkotmánybíróságra a vagyoneredetet vizsgáló törvénnyel kapcsolatos beadványt.

Túl akaratos politikusok?

A múlt héten – elsőként élve a médiatörvény kínálta lehetőséggel – már Robert Fico koalíciós partnerpártjának elnöke, Vladimír Meciar is tett – a SME című liberális polgári napilapnál – hasonló kísérletet.

A média aggályai szerint félő, hogy a jövőben a politikusok e törvény kínálta lehetőséggel visszaélve a lapokat ilyen és hasonló igényeikkel elárasztva próbálják majd ellehetetleníteni a nyomtatott sajtót, amelyben ily mondón majd mindig a politikusok fogják kimondani az utolsó szót.

Joghézagokat keresnek

Nem megerősített értesülés szerint a Hospodárské Noviny sajnálatosnak találja a történteket, de mielőtt a “helyreigazítás” alaki részéről döntene, jogi szakértőkkel vizsgáltatja meg, vajon nem kínálkozik-e valamilyen egyéb megoldás, mint a teljes beszélgetés újraközlése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik