Nagyvilág

Megmenekülhet az EU?

A lisszaboni szerződés támogatóinak mérsékelt előnyét mutatták a legfrissebb, szombaton közzétett közvélemény-kutatási eredmények Írországban.

A szavazásra jogosultak 42 százaléka voksolna az Európai Unió új alapszerződése mellett, míg 39 százalékuk ellene a június 12-i népszavazáson – ezt az eredményt hozta a Sunday Business Post című ír gazdasági lap honlapján ismertetett felmérés.
A kutatást a Red C közvélemény-kutató vállalat készítette ezerfős mintán.

Egy másik, egy nappal korábban közölt felmérés a szerződést elutasítók öt százalékos többségét mutatta. A TNS/mrbi közvélemény-kutatása szerint a “nem” tábor 35 százalékot, az “igen” tábor 30 százalékot tett ki.

A Sunday Business Post azonban cikkében rámutat arra is, hogy a Red C két héttel korábbi felmérésének eredményéhez képest a szerződést elutasítók száma nőtt nagyobb arányban: 33-ról 39 százalékra, míg a pártolóié 41-ről emelkedett 42-re.

A részvételüket biztosra ígérők – a megkérdezettek ötven százaléka – körében nagyobb az “igen” szavazatok előnye: arányuk 46 százalék a “nem”-ek 37 százalékos arányával szemben.

Írország az egyetlen európai uniós tagállam, ahol népszavazást tartanak a szerződésről. Ha azonban itt leszavazzák, úgy az alkotmány után újabb fiaskó gyengítheti meg az uniót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik