Nagyvilág

Két első a román választásokon

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetői egyaránt a helyhatósági választások győztesének kiáltották ki magukat, hiszen a mandátumok szerint az előbbi, a szavazatszámok alapján viszont az utóbbi politikai erő végzett az első helyen.

A román média szombati jelentései szerint mindkét ellenzéki párt vezetői bejelentették, hogy ősztől igényt tartanak a kormányzásra, hiszen akkor rendeznek Romániában parlamenti választásokat.

A választási eredmények árnyalt képet mutatnak a két párt közötti erőviszonyokról, hiszen míg a polgármesterek, helyi és megyei önkormányzati képviselők mandátuma esetében a PSD a demokraták fölé kerekedett, a leadott szavazatszámok alapján felállított rangsorban a PD-L vezet.

17 tanácselnök

A PSD-nek sikerült megszereznie például 17 megyei tanácselnöki mandátumot (42,50 százalék), ezzel szemben a PD-L csak 13-at kapott (32,50 százalék). A szavazatok tekintetében viszont a PD-L 28,15 százalékot gyűjtött, míg a PSD 28,06 százalékot.

Hasonló helyzet figyelhető meg a polgármesterek esetében is. A PSD 661 polgármesteri mandátumot nyert (38,72 százalék), míg a PD-L csak 472-őt (27,65 százalék), viszont a leadott voksok alapján számolva a demokraták vezetnek 30,46 százalékkal, majd a PSD következik 28,03 százalékkal.

Nem egyértelmű

Ugyanezek az arányok alakultak ki a helyi önkormányzati képviselők küzdelmében is. A PSD megkapta a mandátumok 30,12 százalékát, míg a PD-L 27,60 százalékban részesült belőlük. A szavazatokból viszont a PD-L-esek 27,69 százalékot kaptak, míg a PSD 26,69 százalékot gyűjtött.

Egyedül a megyei önkormányzati képviselői helyek esetében győzött mandátumok és szavazatszámok alapján egyaránt a PD-L. A demokraták 449 mandátumra (32,94 százalék) tettek szert a PSD 441 helyéhez (32,35 százalék) képest. A szavazatok számát illetően valamivel nagyobb előnyre tett szert a PD-L, hiszen megkapta a voksok 28,91 százalékát, de a PSD is 27,97 százalékot gyűjtött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik