Nagyvilág

Óriásbombát találtak Londonban

Az utóbbi évtizedek legnagyobb, fel nem robbant II. világháborús bombáját találták meg a londoni olimpiai park építőmunkásai.

Mint a védelmi minisztérium pénteki közléséből kiderült, a kelet-londoni Stratford kerületben már hétfő óta próbálkoznak az egytonnás robbanószerkezet ártalmatlanná tételével, de a bomba állapota miatt a munka csak nagyon lassan halad: a végső hatástalanítást péntek délelőttre tervezték, de a tűzszerészek a gyújtószerkezet aktiválódására utaló jeleket tapasztaltak, és leállították a munkát.

Biztonsági okokból lezárták a közelben haladó két metróvonal, a Central és a Jubilee helyi közös állomását is. A Scotland Yard szerint Londonban harminc éve nem találtak ekkora fel nem robbant világháborús bombát. A dél-angliai védelmi állások és légitámaszpontok mellett London volt a hitleri légierő egyik fő célpontja a II. világháború elején vívott híres angliai csatában, amelynek célja a német invázió előkészítése lett volna. A brit királyi légierőt – és a polgári lakosság ellenállását- azonban több hónapi bombázással sem sikerült megtörni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik