Nagyvilág

Vállalja az al-Kaida a hétfői merényletet

Az al-Kaida vállalta magára csütörtökön az iszlámábádi dán nagykövetség elleni öngyilkos merénylet elkövetését.

A nemzetközi terrorhálózat egy honlapon közölte: a hétfőn végrehajtott akcióval azt bosszulta meg, hogy egy dán újság Mohamed prófétáról készült gúnyrajzokat közölt le.
A merényletben legkevesebb nyolcan meghaltak és harmincan megsebesültek.

A honlapon megjelent szöveg szerint az al-Kaida az észak-európai ország tömegtáékoztatási eszközeinek a szemére veti, hogy meggyalázták isten küldöttét, és még azt is elmulasztották, hogy bocsánatot kérjenek ezért, sőt a dán sajtó arra vetemedett, hogy ismételten leközölte a karikatúrákat. Az al-Kaida egyben kilátásba helyezte, hogy a bocsánatkérés elmaradása esetén más dán érdekeltségeket is merényletek fenyegetnek.

A dokumuntumot Musztafa Abu al-Jazíd, a terrorhálózat afganisztáni szervezetének a parancsnoka írta alá június 3-i keltezéssel.

A szöveg egyben közölte, hogy hamarosan a nagykövetség ellen végrehajtott merénylet elkövetőjének korábban elhangzott üzenetét is nyilvánosságra hozza a szervezet médiarészlege.

A 12 szóban forgó gúnyrajz 2005 őszén jelent meg egy dán újságban, ami az egész muzulmán világ óriási felháborodását váltotta ki. A dán sajtó karikatúrákat az elmúlt hónapokban ismételten kinyomtatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik