Nagyvilág

Nincs probléma a szlovén atomerőművel

Nincs semmilyen probléma a krskói atomerőművel - közölte csütörtökön újságírókkal Dragutin Mate szlovén belügyminiszter, az uniós bel- és igazságügyi miniszterek luxemburgi ülésére érkezve.

“Ma reggeli értesüléseim szerint semmi problémás dolog nem történt, a környezet nem szennyeződött. Minden rendben van, a helyzet stabil” – mondta.

Mint hozzátette, szerda este megelőzési célzattal zárták le a Szlovénia délnyugati részében fekvő atomerőművet, miután annak hűtőrendszeréből folyadék kezdett szivárogni.
Az illetékes szlovén hatóságok szerdán este értesítették az esetről az Európai Bizottságot, amely informálta az EU-tagországokat.

Szerda késő esti szlovén bejelentés szerint a nukleáris létesítményt leállították, a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Az atomerőmű dolgozóinak, valamint a létesítmény körzetében élőknek nem okozott egészségügyi kárt az eset, környezeti károsodás nem keletkezett.

Magyar közlés szerint a szlovén társszervtől kapott tájékoztatás értelmében úgynevezett nem jelentésköteles meghibásodás történt az atomerőműben: a hűtőcső hibásodott meg. A hibát kijavították, az eset a lakosságra és Magyarországra nem jelentett veszélyt.

A krskói atomerőművet a nyolcvanas évek második felében építették, tulajdonosa Szlovénia és a szomszédos Horvátország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik