Nagyvilág

Clinton mégis lenne Obama alelnöke

Hillary Clinton New York-i törvényhozók előtt kedden kijelentette: nyitott arra, hogy Barack Obama alelnökjelöltje legyen. Eddig mindkét demokrata párt jelölt elzárkózott a msádhegedűs szereptől. Miközben Obama már győzelmi beszédet mondott, Clinton még nem lépett vissza jelöltségtől.

A januárban kezdődött amerikai előválasztási kampányban már korábban is felmerült, hogy a két szenátor együtt induljon a novemberi elnökválasztáson, de eddig sem Clinton, sem Obama nem jelezte, hogy elvállalná a másodhegedűs szerepét, közvetve elismerve a rivális nagyobb esélyeit az elnökjelöltségre.

A New York-i szenátor asszony kongresszusi kollégáinak azt mondta: nyitott az alelnökjelöltségre, megfontolná a lehetőséget, ha ezzel segítene a demokratáknak visszahódítani a Fehér Házat.

A volt first lady egy telefonos konferenciabeszélgetésen nyilvánított véleményt, miután Nydia Velazquez képviselő azt mondta: véleménye szerint Obamának úgy lenne a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a kulcsfontosságú választói csoportokat, köztük a spanyolajkúakat, ha Clintont választaná alelnökjelöltjének. „Nyitott vagyok erre” – válaszolta Hillary Clinton.

Obama: győztem

Az afro-amerikai politikus a minnesotai St. Paulban tartandó beszédének szövege szerint – amelyet előzetesen a sajtó rendelkezésére bocsátottak – Obama méltatta, hogy vetélytársa, Hillary Clinton választók millióit lelkesítette föl. Hozzátette, hogy saját kampányán javítani tudott a volt first lady elleni küzdelemben.

Obama az utolsó, montanai, illetve dél-dakotai előválasztási forduló napján közölte: eljött az ideje, hogy a Demokrata Párt egyesítse erőit a republikánus John McCain legyőzése érdekében.

Az illinois-i szenátor szerezte meg az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségét – az AP hírügynökség és az ABC hírtelevízió korábbi becslése után ezt jelentette a CNN és az MSNBC hírtelevízió is kedd este.

A CNN számítása szerint Obama már 2119 delegátus támogatását tudhatja maga mögött. A Demokrata Párt augusztusi denveri jelöltállító konvencióján 2118 szavazatra lesz szükség a jelöltséghez.

Mind az CNN, mind az MSNBC arról adott hírt: a szenátor az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedden elegendő szuperdelegátusi voksot kapott ahhoz, hogy biztosított legyen a jelöltsége. “Egyesüljünk azon közös cél érdekében, hogy új irányt szabjunk Amerikának” – szólított fel Barack Obama.

A szenátor ezután a republikánus elnökjelöltség várományosát, John McCaint bírálta, megjegyezve, hogy az arizonai szenátor alig tér el a népszerűtlen George Bush elnöktől. Kiemelte McCain azon ígéretét, hogy Bush jelenlegi Irak-politikáját kívánja folytatni. “Ugyanolyan mértékű körültekintéssel kell távoznunk Irakból, amilyen mértékű gondatlansággal bevonultunk oda, de a kivonulást meg kell kezdenünk (…) itt az ideje, hogy az irakiak felelősséget vállaljanak jövőjükért” – mondta Obama.

Clinton nem lépett vissza

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért továbbra is versenyben levő Hillary Clinton szenátor a korábban kiszivárgott információkkal szemben kedd esti New York-i beszédében nem jelentette be visszalépését.

A volt first lady így hivatalosan még folytatja kampányát. Közölte, hogy egyelőre nem hoz döntést. “Hosszú kampány volt, és ma este nem döntök” – fogalmazott. Mint hangsúlyozta, úgy fog eljárni, hogy a Demokrata Párt érdekét szolgálja. Korábbi érvelését megismételve hangsúlyozta, hogy neki lenne a legnagyobb esélye a győzelemre a novemberi elnökválasztáson. Elmondta, hogy csaknem 18 millióan szavaztak rá, és éppen az ingadozó államokban győzött, amelyek a novemberi elnökválasztási győzelem kulcsát jelentik.

Gratulált Obamának az előválasztási versenyben nyújtott “rendkívüli teljesítményéhez”, viszont nem ismerte el, hogy vetélytársa legyőzte őt és megszerezte a jelöltséget.
Férjével, Bill Clinton volt elnökkel és lányukkal, Chelsea-vel az oldalán – akik végigkampányolták vele az utóbbi öt hónapot – a Baruch Egyetemen tartott gyűlésen közölte: tanácskozni fog a párt vezetőivel és támogatóival arról, hogy milyen lépést célszerű tennie. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a párt egységét tartja szem előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik