Nagyvilág

Bejelentették az amerikai vízummentesség szigorítását

Azoknak az utasoknak, akik a vízummentes státust élvező államokból érkeznek az Egyesült Államokba, indulásuk előtt legalább 72 órával online regisztráltatniuk kell magukat az amerikai kormánynál – jelentette be Michael Chertoff belbiztonsági miniszter kedden Washingtonban.

A belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint az online regisztráció során ugyanazokat az adatokat kell majd közölni, amelyeket az utasoknak az I-94-es belépési kártyán fel kell tüntetniük, amikor az Egyesült Államok területére lépnek. A regisztrációt utazási irodákon, a légitársaságok weboldalain vagy amerikai kormányzati oldalakon lehet elvégezni.

Washington szerint az előzetes utasregisztrációval könnyebben kiszűrhetők azok a terroristák, akik a vízummentes országok állampolgárai. A minisztérium szerint naivitás azt feltételezni, hogy a vízum nélkül beutazók kisebb biztonsági kockázatot jelentenek. Washington aggódik, hogy a radikális erők megerősödhetnek Európában, amely egy Amerika elleni csapás kiindulópontja lehet.

Brüsszel a részletekre kíváncsi

Az Európai Bizottság – brüsszeli közlés szerint – tájékoztatást kért az Egyesült Államoktól az új intézkedések részleteit illetően. Jacques Barrot igazságügyi biztos telefonon beszélt Chertoffal, és több írásbeli részletező információt kért tőle – mondta Barrot szóvivője.

A brüsszeli bizottság keddi sajtótájékoztatóján az újságírók azt firtatták, hogy az amerikaiak a regisztráció nyomán megtagadhatják-e az utas belépését az Egyesült Államokba, vagyis az új intézkedés “kvázi vízumkötelezettséget” fog-e visszacsempészni a gyakorlatba. A brüsszeli illetékesek ezekre a kérdésekre rendre csak azt tudták válaszolni, hogy ezeket a kérdéseket Washingtonnak kell feltenni.

Hamarosan sorra kerülhetünk

Jelenleg 27 állam – Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr – polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba.

Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban nyolc új állammal – köztük Csehországgal, Magyarországgal és Dél-Koreával – írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz való csatlakozásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik