Nagyvilág

RMDSZ-es előny Székelyföldön

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei több helyen is győzelmet arattak Székelyföldön a vasárnapi helyhatósági választásokon. A Magyar Polgári Párt (MPP) jobb eredményre számított, bár vezetői és jelöltjei a "választás szabadságának győzelmét" hangsúlyozták.

Bár éjfél körül még nem álltak rendelkezésre mindenütt mérvadó adatok, az exit-poll eredmények és a szavazatok részleges összesítése alapján kialakulni látszott a kép. Sepsiszentgyörgyön (Kovászna megye székhelyén) a polgármester-jelöltekre leadott voksok kevesebb mint 50 százalékos feldolgozottságánál az RMDSZ-es Antal Árpád 41,07 százalékon, Csinta Samu MPP-jelölt 39,02 százalékon, állt. A Kovászna megyei tanács elnöki pozíciójába a szavazatok 11-12 százalékos feldolgozottsága alapján Tamás Sándor RMDSZ-jelölt 49,59, Kovács István MPP-jelölt 33,48, Vajda Lajos független jelölt 9,56 százalékos eredményt könyvelhetett el magának.

Csíkszeredában eldőlni látszik, hogy az RMDSZ-es Ráduly Róbert győzedelmeskedik, 58,9 százalékkal vezetett éjfél körül az ellenjelölt MPP-s Papp Előddel szemben. Kézdivásárhelyen a 13 szavazókörzetből tízben számolták össze az említett időpontig a polgármester-jelöltekre leadott szavazatokat, eszerint Rácz Károly MPP-s jelölt 625-tel több szavazatot szerzett, mint Török Sándor, az RMDSZ-színekben induló jelenlegi polgármester.

Székelyudvarhelyen úgy tűnt, hogy a városi tanácsban is többségben lesz az RMDSZ, és Borboly Csaba kapta a Hargita megyei tanácselnökre leadott szavazatok zömét. Bunta Levente, az RMDSZ jelöltje tűnik győztesnek Székelyudvarhelyen a polgármesteri székért folytatott küzdelemben.

Szász Jenő, az MPP elnöke nyilatkozatában mégis úgy vélte, hogy pártja a romániai helyhatósági választások győztese, amennyiben szerinte ez az MPP teremtette meg a választás szabadságának jogi és intézményes kereteit. Papp Előd a Transindex hírportálnak úgy fogalmazott: két hónapos párttól szép az elért eredmény, a székelység mindenképp nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik