Nagyvilág

Clinton győzött Puerto Ricóban

Hillary Clinton biztos előnnyel nyerte meg a vasárnapi Puerto Ricó-i demokrata előválasztást Barack Obamával szemben. Clinton a győzelemmel nem tud sokat lefaragni Obama előnyéből, viszont további el nem kötelezett szuperdelegátusokat nyerhet meg.

A Fox News szerint Clinton elsősorban a nők és idősek támogatásával nyert a 4 milliós népességű területen, amely 55 kötött delegátust küld a nyár végi jelöltállító konvencióra. A New York-i szenátorasszony – 29 százalékos feldolgozottság mellett – 68-32 arányban vezetett a Kubától délkeletre fekvő Puerto Ricóban, ahol ő és férje, Bill Clinton volt elnök, valamint lányuk, Chelsea 15 napon át kampányolt.

Jövő héten minden eldől

Puerto Rico csak jelképes győzelem Hillary Clinton számára, a korábban a volt first jelöltsége mellett kiálló The New York Times is arról írt: most már az a fő kérdés, Clinton mikor és hogyan lép vissza a küzdelemtől, egyáltalán hajlandó-e feladni a harcot a konvencióig. A csaknem öt hónappal ezelőtt Iowában kezdődött előválasztási küzdelem jövő kedden zárul: Dél-Dakotában és Montanában még 31 elkötelezett delegátust osztanak ki a két jelöltaspiráns között. Puerto Rico valószínűleg Clinton utolsó győzelme, a keddi forduló államaiban ugyanis Obama a népszerűbb.

Elemzők szerint a jelöltválasztási verseny a jövő héten eldől, méghozzá Obama javára. Ha a fekete bőrű szenátor nem tud annyi kötött delegátust összegyűjteni, hogy megszerezze a jelöltséghez szükséges 2118 voksot, akkor keddet követően 48 órán belül a pártjára áll annyi szabadon döntő szuperdelegátus a párt vezetői és kongresszusi képviselői közül, hogy kihirdetheti győzelmét. A közel 800 szuperdelegátusból még mintegy 150 nem kötelezte el magát egyik aspiráns mellett sem, sokuk jelezte, hogy kedd után dönt.

Obama erős kezdés után a finis előtt gyengébb teljesítményt nyújtott: március 4. óta 13 fordulóból csak 6-ot nyert meg, 6,1 millió szavazatot kapott, míg Clinton 6,6 milliót.

Clinton feladja?

Clinton környezetéből kiszivárgott, hogy a volt first lady lassan feladja magában a küzdelmet és belátja, hogy veszített, jóllehet a nyilvánosság előtt azt hangoztatja, a demokraták hibáznak, ha Obamát indítják John McCain szenátor, a várható republikánus jelölt ellenében.

Egyes tanácsadói szerint az lehet az egyik forgatókönyv, hogy Clinton a jövő hét második felében New Yorkban tart egy beszédet, amelyben bejelenti Obama jelöltségének támogatását. Mások viszont arra emlékeztetnek, hogy Clinton nem egyszer jelezte: a verseny egészen a konvencióig nyitott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik