Nagyvilág

Élelmiszerválság: rizskorlátozás Londonban

Korlátozzák egyes brit élelmiszer-áruházak a rizsértékesítést a globális hiányból eredő ellátási fennakadások miatt.

A Netto diszkontáruház-láncnál a Financial Times hétvégi beszámolója szerint minden vásárló egyszerre csak egyet vehet a nagyobb, 10 kilogrammos csomagolású rizsből.

Globális rizshiány

A Netto mind a 184 nagy-britanniai üzletében bevezette ezt a korlátozást, a cég szóvivője szerint azért, mert kezelnie kell “a globális rizshiánynak” a hálózat beszállítóira gyakorolt hatásait.
A vállalat a kisebb, 1 kilogrammos csomagolású rizs értékesítését “jelenleg” nem korlátozza.

A londoni gazdasági napilap szerint a nagyobb áruházláncok is korlátozásra kényszerülnek például Leicesterben, ahol jelentős az ázsiai fogyasztói kör.

A Tesco egyik helyi üzletének alkalmazottai azt mondták a Financial Timesnak, hogy minden vásárló csak két csomag rizst vehet egyszerre, függetlenül az adott csomag méretétől.
A Tesco hangsúlyozta, hogy a korlátozás helyi jellegű volt, az itt mutatkozó nagy rizskereslet miatt, egyébként a hálózatnak “nincsenek problémái” a rizsellátással.

Hasonló korlátozásokról számoltak be ugyanakkor a lapnak a Morrisons, az Asda és a Lidl egy-egy nagy-britanniai üzletének alkalmazottai is, jóllehet hivatalosan csak a Lidl erősítette meg a rizskorlátozás tényét, azzal indokolva a lépést, hogy “a kereskedők ne vásárolják fel a rizskészleteket”.

Forradalmi lépések kellenek?

A brit Királyi Külügyi Intézet – londoni székhelye után közkeletű nevén Chatham House – által nemrég közölt átfogó elemzés szerint a mind módosabb felzárkózó gazdaságok egyre növekvő élelmiszerkereslete és a bioüzemanyag-termelés az elmúlt három évben 83 százalékkal hajtotta fel a globális élelmiszer-árszintet, és az élelmiszer-ellátás kiegyensúlyozására “forradalomhoz közeli” lépésekre van szükség.

Londoni sajtójelentések szerint olyan fejlett gazdaságokban is hiány kezd kialakulni egyes alapélelmiszerekből, mint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. A The Times már április végén azt írta, hogy a brit városok ázsiai bevándorlók lakta negyedeiben az üzletek korlátozni kezdték a személyenként vásárolható rizs mennyiségét, megelőzendő az áruhalmozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik