Nagyvilág

Vallomást tesz az Olmert-ügy koronatanúja

Tanúvallomást tesz kedden egy jeruzsálemi bíróságon Ehud Olmert izraeli kormányfő korrupciós ügyének koronatanúja - közölték igazságügyi illetékesek.

Morris Talansky amerikai üzletembert a kora délutáni órákig hallgatja ki sürgősségi eljárás keretében Mosé Lador izraeli államügyész.

Az izraeli hatóságok azt vizsgálják, hogy törvénytelenül kapott-e Olmert Talanskytól 500 ezer dollár készpénzt még 2006-os miniszterelnökké választása előtt, kereskedelmi és iparügyi miniszterként. A pénzek Sula Zaken, Olmert volt kabinetfőnöke és Uri Meszer, az előbbi ügyvédkollégája közvetítésével jutottak el hozzá.

Őket a rendőrség már korábban is többször kihallgatta. A kormányfő azt állítja, hogy a pénz törvényes kampány-hozzájárulás volt, a rendőrség viszont azt gyanítja, hogy kenőpénzt juttatott az amerikai üzletember az izraeli politikusnak.

Az államügyész a sajtó előtt közölte: csupán előzetes vizsgálatról van szó, de reméli, hogy Talansky vallomása után az igazságügyi szervek képesek lesznek „helyes döntést” hozni. Hozzátette, hogy a miniszterelnököt jelenleg „csalással”, valamint „bizalommal való visszaéléssel” gyanúsítják.

Olmert és Talansky egyaránt tagadják bűnösségüket. A múlt héten az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította Olmert fellebbezését Talansky tanúként való kihallgatása ügyében. Olmert és Zaken asszony ügyvédei a tervek szerint a későbbiek folyamán szintén ki akarják hallgatni az amerikait, de ennek időpontját még nem rögzítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik