Nagyvilág

Thaiföldig jutott csak a mianmari segély

Nem kapott behajózási engedélyt a mianmari hatóságoktól a Mistral francia hadihajó. Így Thaiföldre szállítja és az ENSZ Világélelmezési Programjának adja át ezertonnás humanitárius rakományát.

Párizst mélyen sokkolta, hogy a mianmari hatóságok nem engedélyezték a francia szállítmány közvetlen fogadását és szétosztását. A Mistral már május 17-e óta Mianmar közelében, az Iravádi folyó deltájával szemben cirkál. Rakományából 15 napon át 100 ezer ember élelmezését lehetett volna megoldani, illetve 60 ezer embernek tudtak volna vért adni. A hajó most a thaiföldi Phuket kikötőjébe tart, s majd a szakosított ENSZ-szervezet gondoskodik arról, hogy a segély eljusson Mianmarba.

Hivatalos adatok szerint több mint 133 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el május első napjaiban, amikor Mianmar déli részét letarolta a Nargis ciklon. A természeti csapás által érintett mintegy 2,4 millió ember jelentős része még mindig nem kapott a nemzetközi segítségből, mert a katonai junta vonakodott beengedni a külföldi segélymunkásokat.

Thein Szein altábornagy, mianmari miniszterelnök a vasárnap Rangunban tartott nemzetközi adományozó konferencián azt mondta, hogy Mianmar csak feltételek, kikötések nélkül fogad el külföldi segítséget. Szárazföldön és légi úton korlátozás nélkül érkezhetnek a segélyszállítmányok, de a vízi úton küldött szállítmányok esetében kikötik, hogy csak polgári hajókon érkezhet a segély, az ország partjai közelében cirkáló amerikai, brit és francia hadihajókat nem engedik be Rangun kikötőjébe – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik