Nagyvilág

Orbán segít jó döntést hozni Erdélyben

Három székelyföldi faluban járt vasárnap Orbán Viktor, ahol gondolataival kívánta segíteni a magyarokat abban, hogy a június elsején esedékes helyhatósági választásokon „jó döntést hozzanak” – írja a Népszabadság.

A Fidesz elnöke, akit végig „a nemzet miniszterelnökének” neveztek, Sepsiszentgyörgyön kijelentette: az anyaországnak kötelessége védelmet, biztonságot nyújtani a határon túli magyarságnak, és növelni e közösségek magabiztosságát. Beszélt az autonómia fontosságáról, amely „azt jelenti, hogy megmaradunk annak a nemzetnek tagjaként, amelybe születtünk”. Az autonómia vastagabb kenyeret, magasabb fizetést, több munkahelyet jelent. Sikeres Kárpát-medencei magyar közösséget és önbecsülést is – mondta.

Emlékeztette hallgatóságát, történelmi tettet hajtott végre az erdélyi magyarság, amikor az autonómia ügyében népszavazást rendeztek, amikor Tőkés Lászlót EP-képviselővé választották, és mikor megalakították az MPP-t, véget vetve az „egypártrendszernek”, és megteremtve „a választás szabadságát”. Figyelmeztetett, hogy a verseny az MPP és az RMDSZ között sosem vezethet oda, hogy a magyarok kezéből kikerüljön saját sorsuk irányítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik