Nagyvilág

Gyurcsány nem megy a finnugor világkongresszusra

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem vesz részt a június végén rendezendő finnugor népek ötödik világkongresszusán, amelyet az oroszországi Hanti-Manszijszkban rendeznek - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Korábban az orosz hírügynökség saját értesülésére hivatkozva azt írta, hogy Magyarországot Gyurcsány Ferenc kormányfő, Finnországot Tarja Halonen, Észtországot pedig Toomas Hendrik Ilves elnökök képviselik.

A világkongresszust június 27. és 30. között rendezik meg. Az eseménysorozaton mintegy 300 küldött vesz részt 21 finnugor nép képviseletében. Nagyjából ugyanennyi megfigyelőt, a magyar, a finn, az észt és az orosz államhatalmi szervek képviselőit, nemzetközi szervezetek és a tömegtájékoztatási eszközök munkatársait várják még a közép-oroszországi városba.

A finnugor népek első világkongresszusát 1992 decemberében Sziktivkarban, a Komi Köztársaság közigazgatási székhelyén rendezték meg. A második kongresszus színhelye 1996 júniusában Budapest volt. A harmadiknak 2000 decemberében Helsinki, a negyediknek pedig 2004 augusztusában Tallinn adott otthont.

Tavaly nyáron a mordvinföldi Szaranszkban finnugor fesztivált rendeztek, de a vendéglátó, Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök vezető észt politikust nem hívott meg a kulturális eseménnyel összekötött csúcstalálkozóra. A fesztiválon így a három államalkotó finnugor nép közül csak kettő, Magyarország és Finnország vett részt. Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Finnországot pedig Tarja Halonen államfő képviselte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik