Nagyvilág

Több mint 60 ezer áldozata van a kínai földrengésnek

Több mint 60 ezer halálos áldozata volt a május 12-i kínai földrengésnek - közölte szombaton Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő.

Ez az adat csak a megerősített halálesetekre vonatkozik, a halálos áldozatok tényleges száma ennél jóval nagyobb lehet. Elérheti, sőt meg is haladhatja a 80 ezret, hiszen több mint 26 ezer eltűnt ember sorsáról még semmit sem lehet tudni. A kínai miniszterelnökkel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is a május 12-i földrengés epicentrumában lévő Jinghsziuba (Yingxiu) látogatott. A Richter-skála szerint nyolcas erősségű rengés előtt még 10 ezer lakost számláló Szecsuán tartománybeli település most nem egyéb romhalmaznál.

A kínai hatóságok néhány napos habozás után elfogadták külföldi mentőbrigádok és orvoscsoportok segítségét, s a hét végén további sátrakat és gyógyszereket – főleg antibiotikumokat – kértek a nemzetközi közösségtől. A kínai kormány által szombaton közzétett hivatalos adat szerint több mint 5,47 millió ember vált hajléktalanná az elemi csapás következtében, további milliókat ki kellett telepíteni otthonukból, mert veszélyessé vált hajlékuk.

Jinghsziuban és térségében egyébként végéhez közeledik a túlélők utáni kutatás, a hatóságok már nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy bárkit is életben találjanak még a romok alatt. Mostantól a járványveszély elhárítására összpontosítanak a kínai illetékesek és a külföldi segítők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik