Nagyvilág

Már Fokvárosban is vannak zavargások

Immár Dél-Afrika második legnagyobb városára, Fokvárosra is átterjedtek a bevándorlóellenes zavargások - közölte pénteken a helyi rendőrség.

A hatósági beszámolók szerint a feldühödött tömeg szomáliaiakra és zimbabweiekre támadt, megrohamozta és kifosztotta otthonaikat, üzleteiket.

Több száz afrikai bevándorlót evakuáltak péntekre virradóra a Fokváros melletti táborból. Közben Knysna tengerparti üdülőváros szomáliai tulajdonban lévő üzleteit is feldúlták.

Az elmúlt 12 nap bevándorlóellenes zavargásaiban eddig összesen 42 embert öltek meg és több mint 25 ezret űztek el otthonukból. A helyiek azzal vádolják a bevándorlókat, hogy elveszik előlük a munkalehetőséget, és táplálják a bűnözést. Több mint 500 személyt vettek őrizetbe a Johannesburg elővárosaiban kezdődött összecsapások során.

A rendőrség attól tart, hogy a hét végén további erőszakos cselekmények lesznek, éppen ezért elképzelhető, hogy ha szükséges, katonai egységek támogatását kérik, ahogy ez már Johannesburgban is történt. A hadsereg beavatkozását Thabo Mbeki elnök is jóváhagyta.

A dél-afrikai idegenforgalmi illetékeseket egyre inkább aggasztja a helyzet, mivel a turizmus fontos eleme az ország gazdaságának. Közel egymillió dél-afrikai él a turizmusból, ami az ország GDP-jének 8 százalékát adja, s a 2010-ben esedékes futball-világbajnokságra legalább félmillió külföldit várnak. A zavargások hírére több nyugati kormány arra szólította fel állampolgárait, hogy ne utazzanak Dél-Afrikába.

Dél-Afrika több millió afrikai bevándorlót fogadott be, akik a virágzó gazdaságban rájuk váró munkalehetőség és a világ egyik legliberálisabb bevándorlási és menekültpolitikája reményében utaztak éveken át az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik