Nagyvilág

55 ezer felett az áldozatok száma Kínában

Li Cseng-jün kormányzóhelyettes pénteken már 55 239 halottról és 24 949 eltűntről beszélt. Összesen 5,5 millió épület omlott össze, és további 5,9 millió ház rongálódott meg a múlt heti kínai földrengésben.

A természeti csapás következtében 281 066 személy sérült meg, és több mint 5,4 millióan váltak hajléktalanná. Egyelőre nincsen közvetlen árvízveszély a földrengés nyomán földcsuszamlásokkal eltorlaszolt folyóknál, ez azonban egy erős utórezgés után újra fenyegethet. Li ígéretet tett arra, hogy egy hónapon belül biztonságos, olcsó és megfelelő ideiglenes lakhelyet adnak a földrengéskárosultak 98 százalékának, de legalább három évbe telik, amíg újraépítik a katasztrófában rommá vált városokat és falvakat.

A kínai kormány országos lottójátékot indít a földrengés áldozatainak megsegítésére és az újjáépítésre – írta pénteki számában az angol nyelvű Beijing Times című napilap. Li Hszüe-csü, a polgári ügyek minisztere a lapnak elmondta, hogy rövid időn belül 5000 jüan (közel 457 euró) segélyt kap minden olyan család, amely legalább egy tagját elvesztette a földrengésben.

Közben az olimpiai láng, amelynek stafétáját a hét első három napjára hirdetett nemzeti gyász idején felfüggesztették, pénteken Sanghajba érkezett. Kína gazdasági és pénzügyi fővárosában a váltófutás előtt egyperces csenddel emlékeztek meg a földrengés áldozatairól, és a résztvevők a velük való szolidaritás szolgálatába állították az eseményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik