Nagyvilág

A tibetiek leállnak a tüntetéssel

Az indiai száműzetésben működő tibeti kormány felszólította szerdán híveit, hogy ideiglenesen szüneteltessék a Kína-ellenes tüntetéseket, tekintettel a pusztító földrengés több tízezer áldozatára.

A Kínát ért természeti csapás miatti szolidaritás jeléül a tibetieknek világszerte fel kell függeszteni a demonstrációkat a kínai nagykövetségek előtt legalább május végéig – közölte Thubten Szamphel, az emigráns kormány szóvivője, arra buzdítva a száműzetésben élő tibetieket, hogy imával és adományokkal segítsék az áldozatokat, és próbálják „feltárni a kínai-tibeti baráti kapcsolatok kialakításának lehetőségeit”.

Hétfőn a dalai láma részvétét nyilvánította Kínának a földrengés miatt a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében, és maga is arra szólította fel a tibetieket, hogy az elkövetkező napokban a szolidaritás jeleként szüneteltessenek mindenfajta Kína elleni tiltakozó megmozdulást.

Az emigráns kormány adatai szerint legkevesebb 203 halálos áldozatot követelt a tibeti Kína-ellenes tüntetések erőszakos elfojtása márciusban. A zavargásokban mintegy ezren megsebesültek, és több mint 5 ezer személyt előállítottak a hatóságok.

Hivatalos pekingi források ezzel szemben jóval kevesebb halottról tudnak, és a dalai lámát és közvetlen híveit vádolják az erőszakos cselekmények kirobbantásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik